Hain darbe girişiminin unutulmaz kahramanı: Ömer Halis Demir

15 Temmuz gecesi komutanı Zekai Aksakallı'dan "Terzi'yi vur" emrini canı pahasına hiç tereddüt etmeden yerine getiren Astsubay Ömer Halisdemir, darbecilerin sıktığı 30 kurşunla şehit edildi.

Türkiye’nin 253 şehit verdiği 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişiminde, vatanı için canını feda eden Astsubay Ömer Halisdemir, kahramanlığı ile hafızalarda yer etti. Türkiye’yi kaos ve işgalin eşiğinden döndüren bu gecede, tarihin seyrini değiştiren isimlerin başında gelen Halisdemir, şehadeti göze alarak verilen emri tereddütsüz yerine getirdi.

Kritik bir nöbet sırasında, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Gölbaşı yerleşkesinde görevli olan Halisdemir, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’dan bir telefon aldı. Aksakallı, FETÖ’cü generaller tarafından bir düğün bahanesiyle darbe gecesi pasifize edilmeye çalışılmıştı. Ancak durumdan şüphelenen Aksakallı, düğünden erken ayrılarak harekete geçti ve kritik emirler vermeye başladı.

Tarihi emir ve görev

O gece, Semih Terzi’nin darbeci bir grup askerle Ankara’daki Özel Kuvvetler Komutanlığı’na gelmek üzere olduğunu öğrenen Aksakallı, Halisdemir’i arayarak durumu değerlendirmesini istedi. Halisdemir, harekat merkezine yönelen darbecilerin çok iyi silahlanmış olduğunu bildirdi. Aksakallı, Terzi’nin mutlaka öldürülmesi gerektiğini ifade ederek, Halisdemir’e "Artık ülkemiz için ölüm kalım meselesi" dedi ve emir verdi: "Terzi’yi karargâha girmeden öldür!"

Şehadet yolunda

Halisdemir, verilen bu emri yerine getirmekte tereddüt etmedi. 16 Temmuz saat 02.18’de darbeci Terzi’yi karargaha girmeden önce vurdu ve hain planı engelledi. Ancak hemen ardından hainlerin açtığı ateşle ağır yaralanan Halisdemir, karargah girişine sürüklendi ve burada yapılan son iki ateşle şehit oldu.

Onun şehadetinden sonra, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın önünde bir anıt yapıldı. Bu anıtta, Halisdemir’in şehit olduğu yerdeki kanı muhafaza ediliyor. Heykelde Halisdemir’in sol eli Türk milletinin darbecilere geçit vermeyeceğini, sağ eli ise hainlerin cezasız kalmayacağını simgeliyor. Anıtın arkasında ise bağımsızlığın ve demokrasinin teminatı olan liderlerin rölyefleri yer alıyor.

Hukuk mücadelesi

Halisdemir’in şehit edilmesiyle ilgili davada, 18 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet kararları onandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu kararı hukuka uygun bularak onayladı.

Ömer Halisdemir, vatanı için canını feda eden bir kahraman olarak tarihe geçti. Onun cesareti ve fedakarlığı, Türk milletinin bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinin sembolü oldu.