Hafif ticari araç nedir sorusu araç konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından merak ediliyor.
Hafif ticari araçlarla birlikte ticari araç grubu da merak edilenler arasında geliyor. Hafif ticari araçlar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için öncelikle ticari araç kategorisinin ne olduğunu bilmek faydalı olacaktır. Ticari araç hakkında edinilen bilgi hafif ticari aracın sahip olduğu özellikleri ayırt etmek bakımından önem arz eder. Peki ticari araç nedir? Ticari araçlar, adından da anlaşılacağı üzeri ticari bir amaç için kullanılan araç grubuna verilen isimdir. Bu araçlar yük ve yolcu taşımacılığında kullanılabilen araçlardır. Ticari araçlar ön tarafta iki adet arka tarafta üç adet koltuk bulunduran beş kişilik yolcu taşıma özelliğine sahiptir. Hafif ticari araçlar Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlara göre 3.5 tondan küçük brüt ağırlığına sahip olan araç grubudur.
HAFİF TİCARİ ARAÇLARIN ÖZELLİKLERİHafif ticari araçların özellikleri genel olarak değişkenlik gösterse de bazı noktalarda benzerdir. Binek araçlarla ortak özelliklere sahip olan hafif ticari araçların kendine özel tasarımları en belirgin farklardandır. Ancak hafif ticari araçların ayırt edilen bazı özellikleri de mevcuttur. Hafif ticari araçlar, ticari araç ruhsatına sahiptirler. Ticari araç ruhsatı aracın yalnızca ticari amaçlar için kullanılabileceğini gösterir. Hafif ticari araçlar için ayırt edici bir diğer özellik ise aracın hız sınırıdır. Hız sınırı hafif ticari araç grubunda binek araçlara göre daha düşüktür. Bunun nedeni ticari araçlarla yük taşıma işleminin yapılacak olmasıdır.
HAFİF TİCARİ ARAÇ MODELLERİ NELERDİR?Hafif ticari araç modelleri çeşitli otomobil markaları tarafından üretilmektedir. Ancak en çok kullanılan bazı hafif ticari araç modellerinin başında Renault Kango, Renault Master Renault Traffic, Fiat Ducao, Fiat Fiorino, Fiat Doblo, Ford Courierve Dacia Sokker modelleri geliyor. Hafif ticari araçların iç hacmi oldukça geniş bir tasarıma sahiptir. Bu sayede taşımacılıkta rahatlık sunarlar. Ayrıca hafif ticari araçların her yıl muayene edilmesi zorunludur.