Marina Mussa / Milat internet servisi
Gürcistan'da bağımsız milletvekili Tariyel Nakaidze, Gürcistan Parlamentosu'nda kabul olan yabancı ajan yasası ve ardından patlak veren sokak eylemleri hakkında konuştu.
Muhalif milletvekili Nakaidze, yasanın ajanlık faaliyeti yürüten şirketlerin önünü kesmekten ziyade, yönetimin Rusya’ya yakınlaşma çabasından kaynaklandığını ifade etti.
"Avrupa Rusya’ya yönelik yaptırımlar uyguluyor. Gürcistan çoğunlukla bu yaptırımlara katılmıyor. Sınırdan Rusya ile ticaret devam ediyor." diyen Nakaidze, Gürcü yönetiminin söz konusu yasa ile aldıkları yanlış politik kararların ve Rusya’ya yönelik eleştirilerin kesilmesini hedeflediğini belirtti.
Nakaidze, yasanın geri çekilmemesi halinde protestoların büyüyeceğini söyleyerek "Daha küçük bölgelerdeki insanlar gelmedi. Bu kadar sesi sadece Tiflis’te yaşayan insanlar getirdi" dedi ve şu ifadeleri kullandı:
"Gürcistan’da halk bu tür gündemi sıkı takip eder, dolayısıyla halk kendi isteği ile meydanlara döküldü. Bunun en önemli noktası, protesto edenlerin yüzde 80’ninin gençlerin olmasıdır. Tabi ki STK’lar destek veriyorlar ve kendileri de bu protestolara katılıyorlar çünkü bilakis onları ve medya mensuplarını ilgilendiren bir durumdur".
Gürcistan Parlamentosu 6 Martta yurt dışından destek alan medya şirketlerin ve STK‘ların ‘ajan’ olduklarını zorla kabul ettiren "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasa tasarısının onayladı.
Parlamento binasının önünde ve çevresinde toplanan çok sayıda gösterici, muhalefetteki "Halkın Gücü" Partisinin sunduğu yasa tasarısının onaylanmasını tepkiyle karşıladı.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, bu yasa kabul edilirse Gürcistan'ın NATO veya Avrupa Birliği'ne katılmak zor olacağını söyledi. Uluslararası örgütler, Gürcistan'ın demokratik gelişimiyle çeliştiğini söyleyerek tasarıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
Rusya da benzer karar alınmıştıGösteriye katılan ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile diğer muhalefet partilerinin liderleri, söz konusu yasanın demokrasi karşıtı olduğunu savunuyor.
Tarafsız medyayı ve sivil toplum kuruluşlarını korkutmak ve sindirmek üzere hazırlanan düzenlemenin 2012 yılında Rusya’da kabul edilen kanuna benzediğine dikkat çekiyor. Bunun ardından Rusya’da çok fazla sayıda medya mensubu tutuklandı.