Karadenizbölgesinde çay hasadı için işçi sıkıntısı devam ediyor. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 830 bin dekar alanda yapılan 1 milyon üretici tarafından gerçekleştirilen yaş çay üretiminde 2023 yılının 2. sürgün sezonu başladı. Ancak, çay hasadına yeterli işçi bulunmaması çiftçileri endişelendiriyor.
Gürcistan'dan mevsimlik işçiler artık gelmiyorYabancı işçilerin çay hasadında yer alamaması nedeniyle yerli işçiler çözüm olarak görev alıyor. Önceden Gürcistan'dan gelen mevsimlik işçiler yerine şimdi Afrikalı ve Suriyeli işçiler çay hasadına katılıyor. Ancak, yerli işçi bulmak da zorlaşıyor. Gençlerin çiftçilikle ilgilenmemesi, çay hasadında işçi sorununu daha da derinleştiriyor.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, gelecekte tarım ürünlerinin hasat edilmesinde işçilik konusunda sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekerek, gençlerin tarlaya girme isteğinin azaldığını ifade etti. Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan da gençlerin çay tarımına ilgisiz olduğunu belirterek, gençlerin çay hasadında günlük 1000 lira kazanabileceklerini ancak ailelerinin de yönlendirmemesi sonucu çay tarımından uzak durduklarını söyledi.
Gençler tarım ve hayvancılığa ilgi göstermiyorÇay üreticileri ise gelecek nesillerin tarıma ilgisinin azalmasını tehlikeli olarak nitelendiriyor. Tarladan uzak duran gençlerin, tarım sektöründe kimin çalışacağı konusunda belirsizlik oluşturuyor. Gençlerin tarım ve hayvancılığa ilgi göstermemesi, çay hasadında işçi sorununu daha da derinleştiriyor.
Bu durum, çiftçilerin çözüm arayışında olduğu bir sorunu ortaya koyuyor. Gençlerin tarım sektörüne ilgisinin artırılması ve ailelerin bu konuda daha fazla teşvik edilmesi önem taşıyor. Aksi halde çay hasadı gibi zahmetli bir işte işçi sıkıntısının daha da büyüyeceği görülüyor.
kaynak: Enson Haber