Uluslararası Enerji Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, güneş enerjisinde hedefin her ev, fabrikada enerji üretiminin sağlanması olduğunu vurguladı. Türkiye, 4 yıl önce güneş enerjisinde 93 megavat olan kurulu gücünü, geçtiğimiz yıl sonunda 37 kat artırarak 3 bin 421 megavata ulaştırdı. Toplam santrallerin yüzde 38’i de artık güneş santrallerinden oluşuyor. Atılan dev adımlara son olarak YEKA GES-2 projesinin eklenmesi güneş enerjisinde ‘nitelikli’ dönemin adımı olarak değerlendiriliyor. Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan 1 milyar dolar yatırım değeri olan güneş enerjisi santralinde bin megavatlık yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA GES-2) ihalesi enerji çevrelerini mutlu etti.
HER EV ENERJİ ÜRETECEK 8-9 Kasım’da Ankara’da Congresium ‘da düzenlenecek 11’inci Uluslararası Enerji Kongresi’nde de (EIF) konunun ele alınacağına dikkat çekiliyor. EIF Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek Yeni Şafak’a yaptığı değerlendirmede, kongrenin enerji üretimine ilişkin çeşitli konuların tartışıldığı bir platform olduğunu belirterek, jeopolitik konumu nedeniyle sürekli risk altında bulunan Türkiye’nin gelişimi, dışa bağımlığını azaltması kadar, güvenliği açısından da güneş enerjisinin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Dilek, son yıllarda büyük hamlelerle ilerleyen güneş enerjisinde hedefin her ev, fabrikada üretim olması ve olası güvenlik risklerinin minimuma indirilmesi olduğunu vurguladı.
Yaz saatinden büyük tasarruf İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 2016’da hazırladığı rapor kapsamında gün ışığından yararlanma amaçlı yaz saati uygulamasından Türkiye 1,3 milyar kilovatsaat (k Wh) tasarruf sağladı. Konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye’nin son iki yılda kat ettiği mesafe önemli bir tecrübe oldu” dedi. 1,3 milyar kWh’lık değerin ekonomik karşılığının tek zamanlı tarifeler için yaklaşık 803 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için ise 1 milyar lira olduğu hesaplandı.