Güllaç yaprağı nasıl yapılır? Güllaç tarifi

Ramazan denince ilk akla gelen lezzetlerden biri olan güllaç tatlısı, bu yılda sofraları süslüyor. Geleneksel Türk mutfağının sevilen tatlıları arasında yer alan güllaç hem hafifliği hem de lezzeti ile çokça tercih ediliyor peki güllaç yaprağı nasıl yapılır? Güllaç tarifi haberimizde.

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından biri olan güllaç, bu yıl da sofraları süslüyor. Geleneksel Türk mutfağının sevilen tatlıları arasında yer alan güllaç damakta bıraktığı lezzet ve hafifliğiyle ramazan ayı ile özdeşleşmiş muhteşem bir tatlı. Güllaç ince yaprağından dolayı evde yapılan diğer tatlılara göre daha zor gibi gözükse de işin püf noktası sayesinde evlerde rahatlıkla yapılabilir. Bizlerde evde uygun maliyetle yapmak isteyenler için güllaç ve Güllaç yaprağı tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Güllaç yaprağı nasıl yapılır?

Güllaç yaprağı hazırlamak oldukça zahmetli bir işlemdir ancak evde yapmaya karar verdiyseniz bu tarif tam size göre:

Malzemeler:

2 su bardağı mısır nişastasıyarım su bardağı un 2,5 su bardağı su 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Nişasta ve unu karıştırın. Daha sonra bu karışıma yavaş yavaş su ilave ederek karıştırmaya devam edin. Tuzunu ekleyin ve karışımı ocakta kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. Karışım koyulaşmaya başladığında, ocaktan alın ve karışımı büyük bir tepsiye boşaltın. Tepsiyi, karışımın her yerini kaplayacak şekilde döndürerek kaplayın. Eğer karışım çok koyuysa biraz su ekleyebilirsiniz. Tepsiyi yavaşça kenara koyun ve karışımı kurumaya bırakın. Kuruduğunda, güllaç yaprağı elde edersiniz. Güllaç yaprağını kullanmadan önce gül suyu serpip ıslatabilirsiniz.Güllaç tarifi

Türk mutfağına özgü bir tatlı olan güllaç ramazan ayında sofraların vazgeçilmez lezzetlerindendir. Güllaç yamak istiyorsanız aşağıdaki tarif tam size göre.

Malzemeler:

1 paket güllaç yaprağı 1 litre süt 1 su bardağı şeker 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi 1 çay kaşığı vanilya özütü 1 çay kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Güllaç yapraklarını bir kâseye alın ve üzerine sıcak su dökün. Yaklaşık 15-20 dakika bekleyin ve yaprakların yumuşamasını sağlayın. Daha sonra güllaç yapraklarını süzgeç yardımıyla süzün ve bir tabağa yerleştirin. Sütü bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca içerisine şeker ve vanilya özütünü ekleyin. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın ve ocaktan alın. Güllaç yapraklarının yarısını bir servis tabağına dizin ve üzerine sıcak sütlü karışımdan bir kaşık dökün. Daha sonra kalan güllaç yapraklarını da tabağa dizin ve üzerine tekrar sıcak sütlü karışımdan bir kaşık dökün. Tabağın üzerini ceviz içiyle kaplayın. Güllaç tatlısını soğuması için buzdolabına koyun ve yaklaşık 2-3 saat bekletin. Güllaç tatlısını servis yapmadan önce üzerine gül suyu serperek servis yapabilirsiniz. Güllaç kalori

Ramazan ayının vaz geçilmezi güllaç; süt, şeker, ceviz ve güllaç yapraklarından oluşan bir tatlı olduğu için kalori değeri diğer tatlılara göre daha düşük bir tatlıdır. Güllacın kalori değeri kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterir fakat genel itibariyle 100 gram güllaç tatlısı ortalama 180-200 kalori civarındadır.