Güç dengeleri adalet üretmiyor

İstanbul Küresel Forumu'nun 'Devrimden Darbeye: Arap Baharı'nın 360u00b0 Dönüşümü' toplantısında konuşan Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın, uluslararası hukukun bir yaptırım gücü olmadığını ve uluslar arası güç dengesinin adalet üretemediğini söyledi.

ENİSE ASKIN / İSTANBUL

İstanbul Küresel Forumu'nun "Devrimden Darbeye: Arap Baharı'nın 360u00b0 Dönüşümü" toplantısında Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın da bir konuşma yaptı. Kalın, uluslararası hukukun bir yaptırım gücü olmadığını ve uluslar arası güç dengesinin adalet üretemediğini söyledi.

"Bugün küresel düzensizlik Suriye'de bir somut sorun olarak karşımızda duruyor ve bunun bölgesel yansımaları Mısır'dan Suriye'ye, Suriye'den Afrika'ya kadar bütün bölgeyi etkilemeye devam ediyor" diyen Kalın, küresel güçlerin çözüm üretemeyen kanalize olmuş bir düzensizlik haline geldiğini belirtti.

Yaptırım gücü yok

Kalın, sözlerine şöyle devam etti; "Çünkü birincisi, Uluslar arası güç dengesi adalet üretmiyor. Uluslar arası hukukun bir yaptırım gücü yok. Özellikle insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda, darbeler söz konusu olduğunda, uluslar arası hukukun sistemin genel gidişatını etkileyebilecek bir yaptırım gücünün olmadığını görüyoruz. Bu yüzden Türkiye BM Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi gerektiğini uzun bir süredir dile getiriyor."