HER şeyin en iyisini Allah bilir. Daha önce Hint keneviri ekiminin yoğun olduğu iddia edilen Bingöl'ün Genç ilçesinde, son 3 yıldır yetiştirilen çileğin ekonomik getirisi, üreticisinin yüzünü güldürdü.
Son dönemlerde bölgede güvenlik güçlerince uyuşturucu ile mücadele kapsamında kırsal alanda tarla, bahçe ve arazilere ekilen Hint kenevirlerinin ele geçirilmesi için yoğun bir çalışma sürdürülürken, Hint keneviri ekiminin daha önce yaygın olduğu öne sürülen Genç ilçesinde de Kaymakamlıkça Çilek Projesi hayata geçirildi.
Kaymakamlığın yoğun çalışmasıyla önceleri projeye gönülsüz kalan çiftçilere ektirilen çileğin yüksek ekonomik getiri sağlamasıyla üreticilerin yüzü güldü.
Genç Kaymakamı Muammer Köken, ilçenin sürekli terör, uyuşturucu ve benzer suçlarla gündeme geldiğini, bu algıyı ortadan kaldırmak için de getirisi yüksek alternatif ürün yetiştirmeye teşvik ettiklerini söyledi.
260 bin çilek fidesi dağıtıldı
Belli sıcaklıklara kadar dayanabilen çilek meyvesinden yüksek gelir elde edilebildiğini anlatan Köken, proje kapsamında 2 yıl içinde vatandaşlara 260 bin çilek fidesi dağıtıldığını belirtti. "İnsanımız çilekten para kazanacağını algılayamıyordu. 2011 ve 2012'de tabiri caizse çilek fidesini zorla dağıttık. Köye götürdük, vatandaşı ikna ettik. Vatandaş, 'Ben domates, biber ekiyorum. Çilek ekecek yerim yok' diyordu. Dağıttığımız fidelerle artık insanımıza çileği tanıttık" diyen Köken, ilçede çilek üretiminin arttığını kaydetti.
Anık, ilçede 52 dekar alanda çilek üretiminin yapıldığını, bu yıl üretimden 50 ton çilek elde edildiğini sözlerine ekledi.
Dönüm başına 2.5 ton verim
Çilek üreticisi Mehmet Kabadayı da daha önce iş bulamadığı için kahvehane köşelerinde zaman geçirdiğini, Kaymakamlığın teşvikiyle çilek üreterek aile geçimini sağladığını söyledi. Kabadayı, "7 nüfuslu bir aileyiz. Herhangi bir yerde çalışmıyorum. İdaremi temin edemiyordum. Geçen sene kaymakam bey yardımcı oldu. Tarlada çilek ektiler. Çalışarak idaremi temin ediyorum. Dönüm başı 2 ton 500 kilogram verim alabiliyorum" dedi.