Gökdelenlerin temeli Göbeklitepe’de atılmış

12 bin yıl önce köşenin yapıldığını ve bu teknolojik çözüm sayesinde bugün gökdelenlerin yapıldığını belirten Karul, “Yuvarlağın yerine dörtgen planlı yapı yapmak demek, köşeyi yapabilmek demektir. Bugün köşeyi yaptığınız için gökdelenlere sahipsiniz”dedi.

Gülden AĞ

Uzmanlar, Urfa’da yer alan Göbeklitepe’de modern mimarinin temel izlerinin görüldüğüne işaret ediyor. “İnsan ilk medeni bir varlık olarak mı var oldu” sorusunu akla getiren arkeolojik kalıntılara dair İstanbul Üniversitesi Göbeklitepe Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul önemli açıklamalarda bulundu.

Evrensel kültür tarihinin bir parçasını araştırmak, bu konuda bilgi sahibi olmanın dışında sorumluluk yüklediğine dikkat çeken Karul şöyle konuştu;

“ Bu dönemde barınak konuta, konut eve dönüşüyor. Yani ilk barınaklar, yuvarlak kulübeler, zamanla daha ustaca inşa edilmiş dörtgen planlı yapılara dönüşüyor.

Bugün yaşamımız için ne kadar belirleyici olduğunu düşündüğümüzde, bu keşfin önemini anlayabiliriz. Ama teknolojik olarak da çok önemli bir şey gerçekleşiyor. Yuvarlağın yerine dörtgen planlı yapı yapmak demek, köşeyi yapabilmek demektir. Kendi kendini taşıyan duvarı yapabilmek demektir. Bugün köşeyi yaptığınız için gökdelenlere sahipsiniz. Bu binaları yapabilmenin özündeki mesele, bu teknolojik çözümlerden geçiyor”

“Göbeklitepe, toplumsal bir merkezdi”

Göbeklitepe Kazı Ekibi Lideri Lee Clare ise Göbeklitepe bölgesinin ilk olarak 1960’larda keşfedildiğini fakat asıl öneminin idrak edilmesi ile beraber, 1995’ten itibaren asıl kazı çalışmalarına başlandığını belirterek Göbeklitepe’nin en önemli özelliğinin toplumsallaşma olduğunu söyledi. Bu bölgenin toplumsal bir merkez olduğuna dikkat çeken Lee Clare, “Burası ittifakların kurulduğu ve evliliklerin gerçekleştirildiği bir merkezdi. Önemli olan burayı paylaşan kişilerin ortak bir kimlik ve ortak bir aidiyetlerinin olmasıydı” dedi.

“Şanlıurfa 12 bin yıllık bir kültürü barındırıyor”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Şube Müdürü Azzat Birinci, Göbeklitepe’nin Şanlıurfa’nın gelişiminde önemli katkıları olduğunu belirterek “Şanlıurfa 12 bin yıllık bir miras ve kültürü barındırıyor. Ortadoğu, Mezopotamya, Anadolu ve Kafkaslar’a kadar uzanan bir gastronomi zenginliği mevcut. Bu anlamda dünyanın sayılı kadim kültürlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz” dedi.