Binlerce ailenin hayvancılık yaptığı Doğu Anadolu Bölgesinde, çeşitli nedenlerden arazilerini bırakarak göç etmek zorunda kalan besicilerin, bakanlığın 300 Koyun Projesi ile memleketlerine geri dönerek yeniden üretime dahil olmaları bekleniyor.
Ön başvuruların alınmaya başlandığı projeye çok sayıda yetiştiricinin ilgi göstermesi, projenin, bölgenin önemli sorunları arasında yer alan göçü önleyici olması ve önceki yılardaki göçlerden geri dönüşler sağlaması umudunu doğurdu.
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki hayvancılık potansiyeli açısından bölgenin ve özellikle Erzurum'un önemli bir rol oynadığını söyledi.
Bakanlığın başlattığı 300 Koyun Projesi ile bölgedeki zengin mera varlığınının değerlendirileceğini ifade eden Akar, "300 Koyun Projesi önceleri yanlış anlaşıldı. Burada asıl amaç, özellikle atıl durumda olan mera alanlarından azami şekilde yararlanmak, varsa geçmişte çiftçilik ve küçükbaş hayvancılık yapmış insanlardan yararlanmak. Üretim yapan çiftçilerimizin sosyal güvencelerine kavuşmalarını sağlamak." diye konuştu.
Akar, projeyle mevcut yetiştiricilere ya da üretimden çekilmiş eski besicilere önemli miktarda hayvanın dağıtılacağını ve gerek bu hayvanların sağlık kontrolleri, gerek sigortalanması, gerekse satış garantisi ile önemli destekler sağlanacağını anlatarak, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimizin başka illere göç etmemesi adına çok güzel katkıları olacak. Çeşitli sebeplerden köylerinden göç edip asgari ücrete çalışan vatandaşlarımız bu proje ile köy özlemine son verecek diye düşünüyorum. Bu proje mutlaka hem göçü engelleyecek hem de göçenlerin geri dönüşlerini sağlayacak diye düşünüyorum."