Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün açıklamasından sonra başvuru yapanların sayısı bir hayli yüksek. Peki çalışma şartları neler? Kimler başvuru yapabilir?
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Sözleşmeli personel alımı başvuru süreci başladı. Başvuru işlemleri 17 Nisan 2018 tarihine kadar İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sayfası üzerinden online olarak e-Devlet şifreleriyle kolaylıkla yapılabilecek.
PEKİ SÖZ KONUSU ALIM İÇİN KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR, BAŞVURU ŞARTLARI NELER?Göç İdaresi'nin merkez ve taşra teşkilatına toplam 335 sözleşmeli personel alınacak. Alım lisans ve önlisans mezunları arasından gerçekleşecek. İlgili alımda ayrılan pozisyonlar büro personeli ve kameraman olarak belirtilirken, bu pozisyonlara başvuruda bulunacak adayların başvuru genel şartlarının yanı sıra ayrıca belirtilen mezuniyet şartlarını da dikkatle incelemesi gerekiyor.
Adaylar başvurularını yaparken Göç İdaresi 2018 Yılı 4/B Sözleşmeli Personel-Lisans (4 yıllık) Giriş (Sözlü) Sınavı İş Talep Formu" ya da "Göç İdaresi 2018 Yılı 4/B Sözleşmeli Personel-Önlisans (2 yıllık) Giriş (Sözlü) Sınavı İş Talep Formundan, KPSS (B) grubu puan türünden kendisine uygun olanı seçeceklerdi.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?Bunun yanı sıra ilana başvuru yapacak olan adaylarda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlara haiz olmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır. Peki ilana kimler başvuru yapabilir?
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sözleşmeli personel alım ilanına "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48'inci maddesinin (A) bendinde belirtilen nitelikleri taşımak, Bu ilanın, Ek-1, Ek-2A ve Ek-2B tablolarında istenen öğrenim şartlarını taşımak, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak, (01.01.1983 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar), 2016 yılı Kamu Personel Seçme Sınavı (B) Grubundan, lisans mezunları için KPSSP3, Önlisans mezunları için KPSSP93 puan türlerinden en az 70 puan almış olmak" şartlarına haiz olan adaylar başvuru yapabilecektir.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜGünümüzde uluslararası bir nitelik kazanan göç hareketleri, sadece göç alan devletlerde değil, küreselleşmenin hissedildiği tüm coğrafyalarda siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla gündemin ilk sıralarına yerleşmiştir. Böylelikle, toplumlar üzerinde ciddi etkisi görülen söz konusu insan hareketleri uluslararası ilişkiu00adlerin ve politikanın temel belirleyicisi haline gelmiştir. Önemli geçiş güzergahları üzerinde bulunan Türkiye ise söz konusu nüfus hareketlerinin odağındaki ülkelerden biridir. Bunun en somut örneği, ülkemize çeşitli amaçlarla gelen yabancıların sayılarında görülen dikkate değer artıştır. Bir yılda Türkiye'ye giriş çıkış yapan yabancı sayısı 30 milyonu, ülkemizde ikamet eden yabancı sayısı 400.000'i geçmiştir.
Türkiye Coğrafi konumu itibariyle yabancılar için doğu ile batıyı birleştiren doğal bir köprü konumundadır. Bu durumun en önemli nedeni, Türkiye'nin sahip olduğu jeopolitik önemden kaynaklanmaktadır. Göç yolları düşünüldüğünde, Türkiu00adye coğrafi konumu itibariyle yabancılar için Doğu ile Batıyı birleştiu00adren doğal bir köprü konumundadır. Bir diğer sebep ise, Türkiye'nin artan ekonomik gücü ve sahip olduğu siyasi istikrardır.
Göç hareu00adketleri açısından Türkiye'nin "geçiş ülkesi" konumu son yıllarda değişime uğramış ve ülkemiz aynı zamanda bir "hedef ülke" konumuna gelmiştir.
Bu bağlamda, göç sorunlarının etkin yönetimi açısından, dünyadau00adki örnekleri gibi, görev alanına yönelik strateji ve güncel politikalau00adrı geliştirip uygulayan, insan hakları odaklı, nitelikli personel ve sağlam bir alt yapıyla donanmış, yetkin bir kurumsal yapılanmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu sebeplerden dolayı, Türkiye göç konusunu00adda daha etkin politikalar belirleyebilmek ve uygulayabilmek için yeni düzenlemeler getirmiştir. Bu düzenlemelerin en önemlisi, 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'dur.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, etkin bir iltica ve göç yönetimini sağlam bir yasal zemine oturtarak göçmenlerin ve uluslararası koruma arayanların haklarının teminatı olmuştur. Bu Kanunla göçmen ve mülteci haklarının yasal çerçevesi uluslararası standartlara uygun hale getirilmiştir. Bu kanunla ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 81 İlde, 148 İlçede ve yurtdışında teşkilatlanmayı hedeflemiştir.
Genel Müdürlük, göç alanına ilişkin politika ve stratejileri uygulau00admak, bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyou00adnu sağlamak, yabancıların Türkiye'ye giriş ve Türkiye'de kalışları, Türkiye'den çıkışları ve sınır dışı edilmeleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere faaliyetlerini sürdürecektir.
Sivil bir yapılanması olan bu Genel Müdürlüğün kurulmasındaki amaç; bu alandaki çalışmaların uzmanlık sahibi, yenilenmeye ve uluslararası işbirliğine açık, güncel bilgileri ve gelişmeleri yakından takip eden; kısacası süreçlerin dinamik yapısına ayak uydurabilen mekanizmalar tarafından yönetilebilmesini sağlamaktır.