Göbek düşmesi tıp literatüründe henüz tanımlanmamış bir hastalıktır. Göbek düşmesi Anadolu'nun kadim bilgeliğinden halk arasına yayılmış bir hastalıktır. Peki göbek düşmesi nedir? Göbek düşmesi diye bir şey var mıdır? Göbek düşmesi neden olur? Göbek düşmesi nasıl anlaşılır? Göbek düşmesi nasıl geçer? İşte göbek düşmesi belirtileri ve tedavisi...
Göbek Düşmesi Belirtileri
Göbek düşmesi yaşandığını anlamak için en sağlıklı yöntem ayak başparmakları ile göbek arasındaki mesafeyi ölçmek. Eşit değilse göbek düşmesi yaşanıyor olabilir.Erkekler göbek düşmesine yakalandıklarını anlayabilmek için göğüs uçları ile göbek deliği arasındaki mesafeyi ölçebilirler.Bazı kişiler göbek düşmesi yaşadıklarını anlamak için göbek deliğine bastırarak nabız almaya çalışıyor. Nabız tam göbeğin merkezinden alınamazsa göbek düşmesi yaşanıyor olabilir.
Hasta kişi sırt üstü uzanıp bacaklarını düz ve kapalı bir konumda tuttuklarında bir ayak başparmağının daha alçak seviyede olduğunu görürse göbek düşmesi yaşanıyor olabilir.
Çoğu göbek düşmesi vakasında göbek aşağı veya yukarı yönde hareket ediyor. Nadiren sol veya sağa da kayabiliyor. Aşağıda belirtileri sıralıyoruz:Karın ağrısı. Ağrı kalçalara, bele, uyluklara ve ayaklara vurabilir.Kayma yukarı doğru oldu ise kabızlık, bulantı ve kusmaAşağı yönde olduysa ishalİştahsızlıkDik durmada zorlukGaz sancılarıŞiddetli adet sancılarıNormalden daha fazla veya daha az görülen adet kanamalarıBir kere yaşandıktan sonra göbek düşmesi sıklıkla görülmeye devam edebiliyor.Göbek Düşmesinin NedenleriGöbek düşmesinin nedenlerini tespit etmek için en sağlıklı yöntem klinik vaka raporlarına bakmak. Nasıl ki omurlar kayabiliyor, karındaki düz kasların da kayarak göbek düşmesine neden olabileceğini ihtimal dahilinde görebiliriz.
Hastalar en çok aşağıdaki faaliyetler esnasında göbek düşmesi şikayetine yakalanıyor:Ağır kaldırırkenBelden aniden dönünce veya aniden eğilinceYürürken kayıncaYürürken veya koşarken adımlar eşit atılmayıncaCinsel ilişki esnasındaYoğun gerginlik ve öfke anlarındaGöbek Düşmesi TedavisiGöbek düşmesi tıp literatüründe tanımlı bir hastalık olmadığı için doktorlarca şiddetle tavsiye edilen ve genel kabul görmüş bir tedavi yöntemi yok. Burada da yardımımıza klinik raporlarda ve hasta tecrübelerinde yer alan tedavi yöntemleri yetişiyor:
1) Egzersizler
A: Yere oturarak ayaklarınızı uzatın. Önce sağ ayağınızı dizinizden itibaren dikleştirin. Bu pozisyonda iken iki elinizle birlikte sol ayağınızın başparmağına dokunun. Bu işlemi yedi defa tekrar edin. Aynı işlemi pozisyon değiştirerek diğer ayağınıza da uygulayın.
B: Ayak bileklerinizin 6 parmak yukarısını iki elinizle kavrayarak kuvvetlice bastırın.
C: Asana egzersizi: Sırt üstü uzanın ve bacaklarınızı birleştirin. Bacaklarınızı belinizden itibaren yerden otuz derece kaldırın, on saniye bekletin ve uzatın. Aynı işlemi atmış ve doksan derece olacak şekilde tekrar uygulayın. Bel ağrınız varsa bu işlemi sadece bir ayak için uygulayabilirsiniz.
2) Uzak Doğu Tedavi Yöntemleri
Göbek düşmesi vakaları en çok Kuzey Hindistan’da rapor ediliyor. Orada önerilen tedavi yöntemleri arasında yoga teknikleri ve karın-ayak bölgesine yapılan akupunktur tedavileri yer alıyor.
3) Tekrarlayan Vakalardan Korunmak İçin
Mide ve sırt kasları güçlendirilmeliYerdeki eşya kaldırılırken vücuda yakın tutulmalı, aniden kaldırılmamalı.Özellikle mide boşken ağır kaldırılmamalı.Yürürken ağırlığınızın tamamını sürekli bir ayağınıza vermeyin.