Gluten nedir? Zararları nelerdir? neler yapılmalıdır?

Günümüzde ayak üstü yediğimiz yemekler,paketlenmiş gıdalar giderek artış gösterdi. Peki günlük hayatta sık tükettiğimiz bu gıdalarda neler var? sağlık açısından nasıl bir durum arz ediyor? Gluten zararlımıdır? zararları neler?

Günlük hayatta sık tükettiğimiz bu gıdaların içinde bizi bekleyen tehditler neler? bu yeni tehtidi yakından tanıyalım...

Yeni düşmanımızı daha yakından tanıyalım

Buğday, içerisinde otuzdan fazla protein bulunduran çok sağlıklı bir besin maddesidir. Gluten ise onun içinde bulunan bu otuz proteinden sadece bir tanesi. Aslında doğal bir protein olmasına rağmen genetik yapısındaki bu değişimler onu insan vücudunda zor sindirilen bir madde haline getirdi. Sindirilmesi zorlaşınca insan vücudu gitgide bu duruma tepki göstermeye başladı ve böylece son zamanların popüler hastalığı olan Gluten intoleransı ortaya çıktı.

Bu belirtiler sizde de varsa, ihmal etmeyin

Sindirim sisteminde bozukluğa yol açan bu madde, beraberinde mide ağrısı, sık yaşanan mide krampları, bulantı gibi şikayetleri de beraberinde getiriyor. Şiddetli karın ağrılarına da sebep olan bu hastalığın diğer bir belirtisi ise kronik yorgunluk. Uzun süre devam eden halsizlik ve yorgunluk hali, depresyonun belirtileri ile çok büyük bir benzerlik gösteriyor. Birçok hasta bilinçsiz bir şekilde depresyonda olduğunu düşünüp antidepresan kullanımına yelteniyor. Böylelikle gluten insan sağlığını her geçen gün tehlikeye atıyor.

Uzak durmamız gerekenler

İşin bir olumsuz yanı daha var. Gluten denilen bu genetiği değiştirilmiş protein maddesi tükettiğimiz birçok besinin içerisinde yer alıyor. Makarna, ekmek, bulgur, poğaça, açma gibi hamur işi ve unlu mamüller; salata sosları, soya sosları gibi yemeğe lezzet katıcı alternatif ürünler; birçok paketlenmiş tatlı, büsküvi ve kurabiye; hazır çorbalar ve un ile kızartılmış her şey...

Umutsuzluğa kapılmamak için

Birçok besin bu kadar sağlıksız yapı ile donatılmışken, hala yiyebileceğimiz sağlıklı yiyecekler ve alternatif çözümler mevcut. Glutensiz beslenmenin göz bebeği ise Hindistan cevizi. Hindistan cevizi yağı, unu, meyvesi her şeyiyle bir sağlık ve vitamin deposu. Bu yeni beslenme tarzının bir diğer özelliği ise tabağımızı olabildiğince yeşillikle doldurmak ve sebze ağırlıklı beslenmek. Organik olduğu sürece tavuk, yumurta gibi protein içeren besinler tüketilerek vitamin dengesini korumak da ayrıca önemli.