'GİDERAYAK' OPERASYON

MEB müşaviri Osman Çelik giderayak skandal bir karara imza attı. Müşavir emekli olacağı gün Bakan Nabi Avcı adına Danıştay'a itiraz dilekçesi göndererek başörtüsü yasağının devamını istedi. Müşavirin yaptığı operasyonu fark eden bakanlık itirazı geri çekti. Müşavir ise sessiz sedasız emekli oldu.

FERHAT AÇIL

Danıştay 12. Dairesi geçtiğimiz hafta aldığı emsal kararla 28 Şubat döneminde başörtülü olduğu gerekçesiyle ihraç edilen öğretmen hakkındaki kararını bozdu. Danıştay başörtülü öğretmenin meslekten ihracını oybirliğiyle hukuksuz bulmuştu.

Bürokrat kurbanı oldu

Bu karar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşaviri Osman Çelik, Danıştay'ın kararına itiraz etti. Skandal kararın perde arkasına Milat ulaştı. Kamuda başörtüsü yasağının hukuki olduğunu savunan ve Danıştay'a bu konuda bir itiraz dilekçesi gönderen Milli Eğitim Bakanı Hukuk Müşaviri Osman Çelik dün sessiz emekliliğini istedi. Kendisine oynanan oyunun farkında olmayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı okumadan altına imza atarak "giderayak" bir bürokrat operasyonunu kurbanı oldu.

Yasağın kalkmasına vesile olur

Danıştay'daki dosyayı 11 yıldır takip eden Eğitim-Bir Sendikası Basın Yayın Genel Sekreteri Ali Yalçın MEB Hukuk Müşaviri Osman Çelik'e tepki gösterdi. Bu skandal girişimin başörtüsü yasağının kaldırılması için bir adım olmasını temenni ettiğini kaydeden Yalçın, yapılan bu operasyondan "Hükümet başörtüsüne karşı" gibi bir anlam çıkarılmasının yanlış olacağının altını çizdi.

Hükümet 12 milyon imzayı görmeli

"12 milyon imza topladık, bu konuda bir genelge kamuda başörtüsü yasağı ortadan kalkar. Bu genelde kanunlara ve anayasaya aykırı değil" diyen Eğitim-Bir Sendikası Basın Yayın Genel Sekreteri Ali Yalçın, "Önümüzdeki toplu sözleşme masasına bu konunun hükümet tarafından getirilmesi gerektiğini" söyledi.

Açıklama bekliyoruz

EĞİTİM İLKE-SEN ise yaptığı yazılı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin kararın ardından, davadan vazgeçme yetkisini neden kullanmadığı" sordu. Açıklamada şunlara yer verildi.: "Geri çekilen itiraz, silsile yoluyla bakan onayı alınarak yapıldıysa, bu süreçteki tüm sorumluluğun sadece istifa ederek emekliliğini isteyen bir müşavire kalamayacağı açıktır. Hangi makamda, hangi yetkililer bu süreçte sorumluluk sahibidir? Konuyu ilk andan beri takip eden Eğitim İlke-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan itiraz hakkında kamuoyuna dürüst ve net bir açıklama yapmasını beklemektedir."