Ezgi ÇelikAnkara
Türkiye ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü arasında imzalanan FAO- Türkiye ortaklık programı II. Dönem lansmanı Ankara Cer Modern Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.
"1.3 milyar ton gıda israf ediliyor"
Orta Asya ve Kafkasya'da gıda güvenliğini teşvik ve temin etmek üzere Türkiye tarafından finanse edilen programın lansmanında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba konuştu.Bakan Fakıbaba, 7 milyarlık dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşmasının beklendiğini belirterek, 800 milyon insanın açlık ve yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti. "Küresel ölçekte gıda güvenliği tesis edilmeden toplumlarda barış ve birliktelik sağlanamaz ve savaşlar önlenemez" diyen Fakıbaba, dünya çapında her yıl üretilen yaklaşık 4 milyar ton gıdanın 1.3 milyar tonunun israf edildiğini vurguladı. 2015 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Tarım Bakanları toplantısını hatırlatan Fakıbaba, "Bu toplantı sonrasında kabul edilen bakanlar bildirgesi uyarınca FAO bünyesinde gıda israf ve kayıpların ölçülmesi ve azaltılması adına teknik platform kurulmuş ve faaliyete başlamıştır" dedi.
"Porsiyonlarımızı küçültelim"
Lokantalarda ve otellerde porsiyonların çok büyük olduğunu ve gıdaların israf edildiğini kaydeden Bakan Fakıbaba, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yediğimiz yemeklerin yarısı çöpe gidiyor. Onun için porsiyonların özellikle otellerde ve lokantalarda küçülmesi taraftarıyım. Bakanlığa geldiğimden tüm arkadaşlara tavsiye ediyorum. Gittiğim her yerde de artan yemekleri kendim alıp götürüyorum. Onu değerlendirmek bizim elimizde olan bir durumdur. Ben aynı zamanda bir genel cerrahi uzmanıyım. Biz yeteri kadar besleniyoruz. Yemeyenlere vermek zorundayız. 4 milyar ton gıdanın 1.3'ünü döküyoruz. Buna ihtiyacı olan o kadar çok insan var ki bunu mutlaka mutfakta küçültmemiz gerektiğine inanıyorum. Biz az yiyelim. Daha sağlıklı olalım. Daha sağlıklı yaşayalım" dedi.
"Yüzde 60 fazla üretmemiz gerekiyor"
"2050 yılında 10 milyara ulaşacak nüfusun beslenmesi için bugün ürettiğimizden yüzde 60 oranında daha fazla üretmek zorundayız" diyen Fakıbaba, "Türkiye, 1948 yılından bu yana FAO'ya üyedir. Bu 69 yıllık süreçte FAO gıda ve tarımın çeşitli alanlarda birçok ortak çalışmalar ve projeler yürütülmüştür. Orta Asya alt bölge ofisinin faaliyete geçmesiyle birlikte ülkemiz ile FAO Türkiye ortaklık programı da işlevlik kazanmıştır. Ortaklık programı kapsamında hükümetimiz tarafından Orta Asya ülkelerinde uygulanacak projelerde kullanılmak üzere ilk dönemde toplam 10 milyon dolar katkı sağlanmıştır. Bu çerçevede ilk dönemde toplam 28 proje onaylanmış ve uygulama başlamıştır. II. Döneme hazırlanırken geçmiş tecrübelerimizde göz önünde bulundurularak son derece dikkatli bir çalışma yapılmıştır. Türkiye FAO'ya toplamda 20 milyon dolarlık bir katkı sunacaktır. Ülke olarak ya yüzde 60 fazla üreteceğiz ki Türkiye bunun için uygun bir ortamdır. Bütün FAO ülkeleri ile olan iş birliğimiz mükemmeldir. Çok üreteceğiz ve mümkün olduğu kadar tabağımızda bir şey bırakmayacağız. Her zaman fakirin mağdurun insanlığın yanında olacağız." dedi.