Hükümete yönelik 17 ve 25 Aralık yargı darbesi girişiminde başrol oynayan savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Fikret Seçen, Cihan Kansız ve Ercan Şafak'ın İstanbul'da kullandıkları lojmanları boşaltmadıkları ortaya çıktı. Başka illere atanan operasyon savcılarının, HSYK seçimlerinden sonra tekrar İstanbul'a atanma umudu içinde oldukları için lojmanlardan çıkmadıkları ve koruma ile makam araçlarını da iade etmedikleri belirtildi.
İki lojmanda birden oturuyor
HSYK'nın haklarında işlem başlattığı savcılar Zekeriya Öz ile Muammer Akkaş'ın aralarında yer aldığı operasyon savcılarının İstanbul'da daha önce kaldıkları lojmanları "Geri döneceğiz" diyerek boşaltmadıkları belirtildi. Yargı içindeki paralel yapılanmanın uzantılarını kullanarak hem şimdiki görev yerlerinde yeni lojmanlara yerleştikleri, hem de İstanbul'daki eski dairelerini boşaltmadıkları belirtildi. Zekeriya Öz, Bakırköy'e atanmasının ardından İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki makam odasını boşaltmamış ve "Bu geçici bir atama, geri geleceğim o yüzden odamı boşatmayacağım" demişti.
Yeni atananlara lojman yok
Operasyon savcılarının İstanbul'a sık sık geldikleri ve buradaki yargıç lojmanlarında kaldıkları belirtilirken, İstanbul'a atanan birçok savcı ve hakimin lojmanlarda kalacak yer bulamadığı kaydedildi. İddiaya göre, tayinleri çıkan birçok hakim ve savcı için derhal lojman çıkış işlemleri yapılırken, yasaya göre tayinleri çıktıktan sonra 2 ay içinde lojmanları terk etmeleri gerekirken operasyon savcılarına dokunulmadı. Bu durum, yeni gelen birçok yargı mensubunun da kalacak yer sıkıntısı yaşamasına neden olduğu belirtildi.
İstanbul'da paralel toplantı
Başka illere atanan operasyon savcılarının sık sık İstanbul'a gelerek paralel yapının buradaki uzantılarıyla temaslarda bulundukları, çeşitli toplantılarda bir araya gelerek HSYK seçimleri öncesi strateji geliştirdikleri ileri sürüldü. Ekim ayında yapılması ön görülen HSYK seçimlerinin ardından İstanbul'a geri atanacakları umudunu taşıyan operasyon savcılarının, "Zaten 6 ay sonra döneceğiz. Neden lojmandan çıkalım" dedikleri öğrenildi.
Korumalar ile makam araçlarını da vermediler
İstanbul'daki görevleri biten operasyon savcıların mevcut koruma ve makam araçlarını savcılık aracılığıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne teslim etmeleri gerekiyor. Ancak, savcıların yeni gittikleri görev yerlerinde de aynı korumaları ve araçları kullandıkları belirtildi. Yasal olarak, yeni görev yerlerindeki İl emniyeti tarafından gerek görüldüğü halde korumaların tahsisi gerekirken, savcıların eski korumaları bırakmaması dikkat çekti. Bu durumun hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi. Savcılar Zekeriya Öz'ün 4, Fikret Seçen'in 2, Cihan Kansız'ın 2, Ercan Şafak'ın 2 ve Muammer Akkaş'ın ise 1 koruma polisi var. Savcıların hepsine tek tek tahsis edilen makam araçları da var.
STAR