Haber: NEŞAT GÜNDOĞDU-ANKARA
Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle buluşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2022 yılındaki projeleri değerlendirdi ve 2023 yılındaki planlamalarını anlattı. Bakan Kirişçi, “Türkiye tarımda net ihracatçı ülke olma kimliğini 2022'de de sürdürdü. Kasım sonu itibarıyla tarım sektörü 26,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Aralık ayı rakamlarının netleşmesiyle 2022 yılını, 30 milyar dolar civarındaki tarım ihracatıyla kapatmış olacağız. Ayrıca, su ürünleri ihracatımızı 1,5 milyar dolara taşıyarak bu alanda yeni bir rekor kıracağız” dedi.
‘Uzman Eller Projesi’yle gençlerimizi destekliyoruzTarımın stratejik bir sektör ve gıdanın bir milli güvenlik meselesi olduğunu söyleyen Kirişci, “Bu doğrultuda, yeni tarım vizyonuyla ‘Sen Üret Yeter’ sloganıyla 2022’de çiftçilere 40,4 milyar lira tarımsal desteklemede bulunduk. Uzman Eller Projesi ile de gençlerimize 101 milyon lira hibe desteği sağladık. Burada ilk defa paylaşıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da uygun bulması halinde halihazırda genç çiftçilerimize verdiğimiz hibe desteğimizi 100 bin liradan 250 bin liraya çıkaracağımızı duyurmak istiyorum” diye konuştu.
‘Dışarıdan yemek siparişi mi vereceğiz’Kirişci şöyle konuştu: “Biz 'gençlerimizi kırsala çekelim, onları eğitim gördükleri tarım, su ürünleri, veterinerlik ve ormancılık alanlarında kendi iş yerlerinde istihdam edelim' deyince, muhalefet anlamadan dinlemeden karşı çıkıyor. 'Çocuklarımızı çoban mı yapmak istiyorsunuz?' diye kutsal bir mesleğe adeta hakaret ediliyor. Gençlerimizi tarımsal üretime çekemezsek gelecekte kim üretim yapacak, 100 milyonu aşacak nüfusumuzu kim doyuracak? Sayısı 100 milyonu bulacak turist için dışarıdan yemek siparişinde mi bulunacağız?”
Gıda üretimi yüzde 67 artmak zorundaSon yıllarca iyice artan kuraklığın birkaç gündür tüm ülkede iyice hissedilir hale gelmesinin iklim değişikliğinin getirdiği korkutucu tabloyu gözler önüne serdiğini belirten Kirişçi, “2050 yılında dünya nüfusu 10 milyara çıkacak Türkiye’nin nüfusu ise asgari 100 milyon olacak. Bugünkü nüfus yüzde 25 artış sağladığından gıda üretimi yüzde 67 artmak zorunda kalıyor. Bu gıdanın üretimi için ise yüzde 65 su tüketiminin artırılması gerekiyor. Ülkemiz su stresi yüksek bir konumda bulunuyor” açıklamasını yaptı.
İstanbul’a hiç su gelmezse 3,5 aylık suyu varBakan Kirişçi, “İklim değişikliği ile birlikte yağışlar da düzensizleşti. Son örnek Antalya Kumlucu oldu. 90 günde yağması gereken yağış bir günde yağdı. Sera ile örtülü bir coğrafyada yağan yağış, toprak tarafından emilmek yerine su seraların aralarına inecek. Bu doğal olarak bir taşkına ve sel felaketine neden oluyor. Türkiye’deki kuraklığın büyükşehirlere de etkisi var. Şu an İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 33,3 hiç su gelmemesi halinde bile 3,5 aylık ihtiyacımızı karşılayacak bir suyumuz var” şeklinde konuştu.
Ankara doluluk oranında daha şanslı“Başkent Ankara bu konuda daha şanslı, geçen yıla göre 10,7 oranında daha fazla su var, doluluk oranı ise 18,9. Hiç su gelmemesi halinde tüm içme suyu talebini 6 aydan fazla karşılayacak bir kapasite var” diyen Kirişçi, “İzmir aynı tarihe göre yüzde 3,6 oranında daha az su varlığına sahip olmasına rağmen, yüzde 19,1 oranındaki su ile barajlara hiç su gelmemesi durumunda 7 ay yetecek kadar su var. Bursa’da ki su miktarı ise yüzde 16,5. Bu durumda Bursa’nın da iki aylık suyu kaldı” ifadesini kullandı.
2 milyon sahipli hayvan varÜlkemizdeki hayvanlarla ilgili de konuşan Kirişçi, “Sokak hayvanı nitelendirmesini doğru değil. 1 milyon 493 bin 541 çip takıldı. Bunlar sisteme işlendi. Bir de 500 bin civarında çip taktırmak isteyen var. Bunlarla birlikte kabaca 2 milyon sahipli hayvan var. Sahipsiz hayvanlar medyada da en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Bunlar bizim canlarımız ama öte tarafta da insanlarımızın can ve mal emniyeti söz konusu” beyanında bulundu.
İstanbul’u pilot şehir yaptıkKirişçi şunları söyledi: “8 milyon civarında sokak hayvanı olduğunu ve bunun 6 milyonunu mutlak surette kısırlaştırma ve rehabilitasyona tabi tutulmasını gerektiğini öngörüyoruz. Kasım ayında tüm taraflarla toplantılar yaparak kararlar aldık. Yakında Cumhurbaşkanımıza çalışmanı son halini sunacağız. İstanbul’u pilot çalışma yaptık. Barınak ihtiyacınız varsa bu hayvanları rahat yaşayabileceği ormanlarda alan tahsis edebiliriz.”