Genç girişimciler 'Babayiğit' olma yolunda

Otomotiv sektörünün bir ülkenin olmazsa olmazı olduğunu bilen Genç TÜMSİAD İstanbul Şube, Türkiye'nin aradığı 'Babayiğit'i bulması için kolları sıvadı.

FIRAT İPEK

f.ipek34@gmail.com

https://twitter.com/firatipek34

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde bulunan Toyota Türkiye'nin ana fabrikasını Genç Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (Genç TÜMSİAD) İstanbul Şubesi ziyaret etti. "Toyota Türkiye Gezisi" adıyla düzenlenen program, İstanbul Şube Başkanı Bedri Yandımkaldım, komisyon başkanları, üyeleri ve otomotiv sektöründe bulunan TÜMSİAD üyeleri işadamlarının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Milli ve kültürel değerlerine bağlı girişimci işadamları yetiştirmek için 2010 yılında kurulan Genç TÜMSİAD İstanbul şubesi, bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerle bir çok gencin ufkunu açtı. Özellikle geçtiğimiz aylarda, akademisyen, işadamı ve ekonominin uzmanlarını "Yeni Türkiye Ekonomisi" başlıklı panelde buluşturarak, genç STK'larda bir ilki gerçekleştirdi. Yeni Türkiye'nin yeni ekonomisinin masaya yatırıldığı panelde, ortalaması 30 yaş ile genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan Türkiye'nin, en önemli avantajının, sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde, dürüst, ahlaklı ve bilgili genç girişimciler yetişiyor olması görüşü savunuldu.

40 DAKİKADA TOYOTA

Genç TÜMSİAD İstanbul Şube, kamuoyunda çok ses getiren bu programdan sonra, başarılı projelerine bir yenisini daha ekledi. Dünyanın saygın otomotiv markasından olan Toyota'nın fabrikasına bir gezi düzenledi. Yaklaşık 20 genç işadamı, Sakarya'da 1 milyon metrekare alana kurulan Toyota'nın Türkiye'deki fabrikasını ziyaret etti. Dünyanın 3'üncü, Avrupa'nın en büyük Toyota fabrikasında bir aracın nasıl üretildiğini görmeye gelen Genç TÜMSİAD üyelerini, Toyota Türkiye Genel Müdür ve CEO'su Orhan Özer ile kalabalık bir heyet karşıladı. Ziyaretçiler için özel yapılmış tekerlekli trenle, bu devasa fabrikayı gezmek sadece 40 dakika sürdü. İş kazalarının en az olduğu Toyota fabrikasını gezen genç işadamları, fabrikadan çıkana kadar baretlerini çıkarmadı.

SIFIR STOK

Bir otomobilin sıfırdan, son şeklini alana kadar geçen bütün safhalarını gözlerimizle görmek bizi çok mutlu etti diyen Genç TÜMSİAD üyeleri, "Rulo şeklinde gelen çelik, 17 saatlik kesintisiz üretim bandına girerek araba olarak çıkmaktadır" dedi. Üyeler, yaklaşık 3 bin kişinin vardiyalı çalıştığı fabrikada her 122 saniyede (2 dakika) yeni bir Corolla ya da Versi modeli üretildiğini söyledi. "Sıfır stok" mantığından çok etkilendiklerini belirten Genç TÜMSİAD İstanbul Şube Başkanı Bedri Yandımkaldım, "Toyota Türkiye, öyle bir sistem kurmuş ki, tamamen sipariş üzerine çalışıyor. Fabrikada hiç stok araç yok. Yıllık 170 bin üretim kapasitesine sahip otomotiv üretim tesisi, günde 240 araç üretiyor" dedi. Yandımkaldım, personele motivasyonu artırmak için her sabah toplantı ve spor yaptırılması, iş verimliliğine oldukça olumlu yansıdığını ifade etti.

NEDEN OLMASIN

Savunma Sanayinde yerli insansız hava uçağından, tankına kadar üretime başlayan Türkiye, yerli otomobil üretecek "Babayiğit"ini hala arıyor. Yerli otomobil üretecek "Babayiğiti" neden biz yetiştirmeyelim diyen Genç TÜMSİAD İstanbul Şube, şimdinin gençleri, geleceğin iş adamlarının dikkatini bu yöne çekmek için var gücümüzle çalışıyoruz ifadesini kullandı. Gezi sonunda ise, İstanbul Şube Başkanı Bedri Yandımkaldım, Dış Ticaret Komisyonu Başkanı İbrahim Kan ve Üyelerarası Ticaret Komisyonu İsmail Yandımkaldım ile birlikte, Toyota Türkiye CEO'su (Genel Müdür) Orhan Özer'e plaket takdim etti.

Toyota Türkiye hakkında:

* 1990 yılında kurulmuştur. * 1994 yılına kadar yatırım yapılıp ilk araba bu yıl üretilmiştir. * Yaklaşık 3000 kişi vardiyalı çalışmaktadır. * Rulo şeklinde gelen çelik 17 saatlik kesintisiz üretim bandına girerek araba olarak çıkmaktadır. * Her 122 saniyede yeni bir Corolla veya Versi modeli üretilmektedir. Yani yaklaşık iki dakikada bir kontağa basılıyor. * Günlük üretim adedi 240'dır. * İhracat oranı yüzde 85'dir * Bir buçuk ayda üretilecek arabanın müşterisi var * Parça ve araba stoğu kesinlikle yapılmamaktadır. * Parça üstüne en ufak bir saç kılı yapışması durumunda bile parça hurdaya gönderiliyor. * Çalışanlara her sabah işe başlamadan once spor hareketleri yaptırılıyor. * Her moladan sonra personelin çoğuna farklı bir hareketle çalışacakları iş yaptırılıyor. * Otomasyon oranı yüzde 60 (Robot Sistemi) * Bir hata durumunda birkaç saniye içinde düzeltilmezse tüm bant sistemi otomatik olarak durur. * Çalışanlara her sabah motivasyonu artırmak için toplantı yapılıyor. * Günlük verimlilik oranı yüzde 96'ın üzerindedir.