Tasarının gerekçesinde, düzenlemenin yatırım, üretim, istihdam ve tasarrufların teşvik edilmesi, vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi adaletinin pekiştirilmesi, vergi güvenliğinin güçlendirilmesi ile sosyal ve çevresel politikalarla uyumlu düzenlemelerin yapılması, yürütmede esneklik ve etkinliğin artırılmasının amaçlandığı vurgulandı.
Tasarıyla, 210 maddeyi aşan Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan
Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92'ye indiriliyor
Mevcut vergi oranları ve tarife yapısı korunuyor. Bu çerçevede, gerçek kişilerin gelirleri artan oranlı tarifeye göre yüzde 15 ile yüzde 35 arasında, kurum kazançları ise yüzde 20 oranında gelir vergisine tabi tutulmaya devam edilecek.
Asgari geçim indirimi müessesesi, ücretlerde özel indirim adı altında uygulanmaya devam edilecek ve üçüncü çocuk için indirim oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkartılacak.
Genç girişimcilere vergi indirimi getiriliyor.
Türkiye'de kalma süresi üç yılı aşan yabancı iş adamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın çalışanları tüm kazançları üzerinden vergilendirilecek.
Motorlu araç kullanmayarak gezici olarak veya bir işyeri açmadan perakende ticaret ile uğraşanlar, doğrudan doğruya tüketiciye iş yapan kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı gelir vergisi ödemeyecek.
Gerçek kişiler ile sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler, iş ortaklıkları gelir vergisi mükellefi olacak.
Kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunan kurumlar, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazançlarının tamamı üzerinden vergilendirilecek.
Basit usule tabi mükellefler, gerçek kazançları üzerinden vergiye tabi tutulacak.
İsteyen mükellef, muhasebe kayıtlarını kendisi tutabilecek.
Sarraf, kıymetli maden ve mücevherat alımı ve satımı yapanlar, sigorta acenteları, reklam ve ilan işiyle uğraşanlar, gerçek usulde vergilendirecek.
Safı kazancın tespitinde bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, işverenlerce sendikalara ödenen aidatlar da indirim kapsamına alınacak.
Tasarıya göre, asgari ücretin yıllık tutarının, mükellefin kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk iki çocuk için yüzde 7,5'i, üçüncü çocuk için yüzde 10'u oranında ücrette özel vergi indirimi uygulanacak.
Çalışana ödenen çocuk zamları, evlenme ve doğum nedeniyle yapılan yardımlar gelir vergisinden muaf olacak.
İşyerlerinde, ulusal yarışmalara katılan amatör sporcu çalıştıranların, bu sporculara ödedikleri ücretlerde vergi indirimi uygulanacak.
Pilotlar ile uçuş sırasında uçak içinde hizmet veren personele, fiilen uçuş hizmeti dolayısıyla yapılan ödemeler gelir vergisinden muaf olacak.