Anne adayı gebeliğinin ilk üç ayında çok dikkatli ve bilinçli olmalıdır. ilk 3 ay anne adayının karşılaşacağı olumsuz durumlar bebekte büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Kalp sorunlarının büyük bir çoğunluğu gebeliğin ilk aylarında yaşanan olumsuzlukların neticesinde meydan gelir. Gebelikte sigara kullanmamaya dikkat etmeli ve enfeksiyonel hastalığa sebep olan şeylere karşı tedbir almalıyız. Sizler için araştırdığımız yazımıza bakabilirsiniz.
Anne adaylarına tüm gebelik boyunca (özellikle ilk 6 ay) aşağıda maddeler halinde yazdığım konularda dikkatli olmalarını öneririm..
Gebelikte Tehlikeli Durumlar – 1 |Kürtaj: Ana rahmine düşmüş bir bebeğin, bazen zorunlu bazen de anne/baba tercihine bağlı olarak hayatının çok feci bir şekilde sonlandırılması, onun başına gelebilecek en kötü durumlardan biri…
Yukarıdaki videonun özellikle 13. dakikasından sonrası çok dikkat çekici. Gerçek zamanlı yapılan bir kürtaj esnasında çekilmiş bu ultrason görüntülerinde bebeğin nasılda çaresiz bir şekilde hareketlendiğini ve uzuvlarının teker teker koparılışını izliyoruz 🙁
Gebelikte Tehlikeli Durumlar – 2 | İlaç Kullanımı: Gebelik esnasında annenin ilaç alması hiç tavsiye edilmez. Bunun nedeni ilaçların bebek üzerinde olumsuz etkileridir. Bu nedenle gebelikte kullanılan ve kullanılmayan ilaçlar gruplandırılmıştır. Bu gruplandırma A, B, C, D ve X olmak üzere 5 dereceye ayrılır. Burada A grubundaki ilaçlar gebelik esnasında bebeğe zarar vermeyen ilaçlar olup, X grubundakilerin kesinlikle kullanılmamasının yanında B, C ve D grubundakilerin de kullanılması duruma göre değişse de risk taşımaktadır.
Gebeliğiniz esnasında doktorunuzun vermediği hiç bir ilacı kesinlikle kullanmayın. Buna aspirin de dahildir. Kronik hastalığınız varsa; örneğin şeker hastalığı gibi. Bu durumda alacağınız ilaçların dozajı için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Unutulmamalıdır ki, anne adayının bilinçsiz ve kulaktan dolma bilgiler ile ilaç kullanması başta bebeğin ölümüne neden olabileceği gibi ağır bedensel ve zihinsel kusurlara da yol açabilir.
Gebelikte Tehlikeli Durumlar – 3 | Sigara Kullanımı:
Gebelik esnasında anne adayının sigara içmesi bebeğini oksijensiz bırakır. Bu da erken/ölü doğum ya da düşük tartılı doğumlara neden olurken bebeğin kronik hastalıklarla dünyaya gelmesinde etkilidir. Bir gebe ne kadar çok sigara tüketir ya da sigara dumanına maruz kalırsa bebeğine o ölçüde zarar vermeye devam eder. Sigarayı azaltmak bu dönemde etkili çözüm değildir. Gebeliğiniz esnasında sigarayı tamamen bırakıp yakın çevrenizde içenleri de bırakmaları ya da yanınızda içmemeleri konusunda uyarmalısınız.
Gebelikte Tehlikeli Durumlar – 4 | Alkol Kullanımı: Gebelik esnasında anne adayının kesinlikle uzak durması gereken bir diğer kötü alışkanlık da alkol tüketimidir. Alkol kısa vadede zarar vermiyor gibi görünse de aslında ağır ve geri dönüşü olmayan zararlara neden olur. Bu nedenle hamilelik esnasında alkolden uzak durun. O meleğin bedensel ya da zihinsel engel sahibi olmasına nasıl gönlünüz razı gelebilir ki!
Gebelikte Tehlikeli Durumlar -5 | Radyasyona Maruz Kalma:
Gebelikte x-ray cihazından geçmek…
Anne karnındaki bebek, radyasyona karşı çok hassastır. Bunun nedeni bebeğin hücrelerinin hızlı bir şekilde bölünerek sürekli bir oluşum ve gelişim içinde olmasıdır. Bu bölünmeler esnasında yani özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde anne adayının yüksek radyoaktivite yayan cihazlara maruz kalması bebeğin daha ceninken ölmesine, kemik yapısı bozukluklarına, beyinde büyüyememe ya da beynin hiç oluşmaması, büyüme geriliği gibi hayati problemlere neden olur.
Gebeliğin ilerleyen aylarında radyasyona maruz kalmış bebekte kanser riski ve davranış problemlerinin görülmesi muhtemeldir.
Günümüzde özellikle hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar düşük miktarda radyasyon yaysa da yine de gebelik sürecinde dikkatli olmak gerekir. Özellikle gebelerin, bebek ve çocukların uyuduğu ortamda cep telefonunun açık olmamasına, modem gibi cihazların bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Gebelik ve/veya gebelik şüphesi olan hiç bir kadın, röntgen ışınlarına doğrudan maruz bırakılmamalıdır.
Gebelikte Tehlikeli Durumlar – 6 | Kedi-Köpek Hastalığı ve Enfeksiyon Hastalıkları:
Kedi köpek dışkısından anneye bulaşacak bir hastalık bebekte önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Evde kedi-köpek besleyen anne adayları, dikkat! Kedi ya da köpeğin dışkısından bulaşabilecek toksoplazma ismindeki bir parazit bebeğe ciddi anlamda zarar verebilir. Gebelik süresince evcil hayvanınızın dışkısını siz temizlemeyin. Eğer iş size düşüyorsa mecbur, kullan-at eldiven kullanın (gebe olun, olmayın ) ve işiniz bitince ellerinizi sabunla yıkayın.
Gebelikte anne adayını ve dolaylı olarak bebeği etkileyen tehlikelerden biri de enfeksiyon hastalıklarıdır. Örneğin, anne adayı hamilelik esnasında kızamıkçık (rubella) hastalığını özellikle bebeğin iç organlarının oluştuğu ilk haftalarda geçirdiğinde, bebekte önemli sağlık problemleri meydana gelebilir. Bu nedenle özellikle gebelik öncesi tavsiye edilen kan testi ile bu hastalığa karşı bağışıklığınızın olup olmadığını öğrenmeniz mümkündür. Eğer önceden aşı olmadıysanız, doktorunuz aşınızı yapacaktır.
Gebelik düşünmeye başlamadan 3 ay kadar evvel bir doktora gidip gerekli testleri yaptırmak hem anne adayı hemde bebek için oldukça önemlidir.
Enfeksiyon hastalıklarında sadece anne sorumlu değildir. Örneğin, sarılık (hepatit B) için babanın da aşılanması gerekir. Özellikle cinsel yolla bulaşabilecek rahatsızlıklar söz konusu ise onların gebelik öncesi tedavi edilmesi gerekir.
Gebelikte Tehlikeli Durumlar – 7 | Çiğ ya da Az Pişmiş Gıdalar: Gebelik esnasında annenin kesinlikle pişmemiş et, pişmemiş ya da az pişmiş yumurta, kaynatılmamış süt gibi gıdalardan uzak durması ve pişmemiş etlere çıplak elle dokunmaması gerekir. İyi yıkanmamış meyve sebzelerden de bulaşabilecek bir parazit bebek için tehlike arz eder. Bu dönemde gıda zehirlenmelerine karşı kabuklu deniz ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca günümüzde pek meşhur olan etli/etsiz çiğ köftelerden de ev yapımı olanlar hariç uzak durulmalıdır.
Ayrıca gebelik esnasında katkı maddeleri içeren hazır ve dondurulmuş gıdalardan ve mevsiminde yetişmemiş sebze ve meyvelerden de uzak durmak hem anne hem de bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir.