Gazzeli doktor acı dolu anları anlattı: 'O çocuğu unutmayacağım'

Gazzeli doktor acı dolu anları anlattı: 'O çocuğu unutmayacağım'
İsrail'in Gazze'ye saldırıları çocukları en çok etkiliyor. Şifa Hastanesi'nden Dr. Mohammed Ashraf, işgalcilerin bombalamaları sonucunda çocukların katledilmesinden ötürü duyduğu acıyı anlattı.

İsrail Terör Örgütünün (İTÖ) aylardır saldırılarını sürdürmesi ve yardımların girişini engellemesi nedeniyle insani bir felakete sebep olduğu Gazze Şeridi'nde, açlık, susuzluk ve ilaca erişimin olmaması nedeniyle en çok çocuklar katlediliyor.

İşgalci İsrail'in yerle bir ettiği Şifa Hastanesi'nde 6 ay boyunca görev yapan Dr. Mohammed Ashraf, "Cennette miyim?" diye soran 9 yaşındaki kız çocuğunu kurtaramamanın çaresizliğini anlattı.

'Ben cennette miyim?'

Gazze’de sağlık sisteminin çökmesiyle birlikte pek çok virüsün yayıldığını belirten Ashraf, bu virüsler nedeniyle çocuklarda felç oranlarının arttığını söyledi.

Gazze’deki bir başka sağlık tesisi olan Mamedani Hastanesi'ne yönelik saldırıda, çalıştıkları hastaneye 20 dakikada 500'den fazla ölü ve yaralının geldiğini dile getiren doktor, "Dünyada hiçbir hastane bu kadar fazla yaralıya kısa sürede müdahale etme gücüne sahip değil. Biz elimizden geldiğince, kısıtlı imkanlarla herkese yardımcı olmaya çalıştık” dedi. O gün yaşadığı tecrübenin korkunç olduğunu dile getiren Ashraf, “Yoğun bombardımandan yaralı halde kurtulmuş 9 yaşındaki bir kız çocuğu gözlerini açamaz haldeydi. Müdahale için yaklaştığımda bana ‘ben cennette miyim ?’ diye sordu. Çocuğa, "hayır sen cennette değil şu an hastanedesin, neden bu soruyu sordun" dedim. Bana, "Annem üzerimize bombalar yağarsa, hep birlikte cennete gideceğiz, orada huzur ve mutluluk içinde yaşayacağız, o yüzden sordum" dedi. Tüm müdahalelerimize rağmen 1 saat sonra annesiyle birlikte şehit oldular. O an o kadar çaresizdim ki gözümden yaşlar döküldü" şeklinde konuştu.

Doktorların kahramanca mücadelesi

Dr. Ashraf, işgalcilerin özellikle doktorları hedef aldığını ifade etti. Asraf, “Birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarımın da şehit olması beni derinden etkiledi. Gazze'deki doktorlar, ölüm ve yaşam arasındaki bu ince çizgide insanları kurtarmak için kahramanca mücadele ediyor. Her şeye rağmen, halkımızın yanında olmaya ve onlara en iyi sağlık hizmetini sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bulaşıcı hastalıklar yayılıyor

İşgalci İsrail saldırılarının Gazze'deki sağlık altyapısının yüzde 80'den fazlasını çökertti. Şiddetli bombalamalar sonucunda Gazze'deki çoğu hastanelerin büyük kısmının hizmet dışı kaldı faaliyetini sürdüren hastanelerin ise kısmi olarak hizmet veriyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde ayrıca yaşam için gerekli tüm ihtiyaçlara uyguladığı kısıtlamalar ve peş peşe yapılan saldırı ve bombalamalar sonucunda Filistinliler kişisel hijyen ve su eksikliğini yaşıyor.

Bu durum en çok çocukları sağlığını etkiliyor. Bombardıman altında yetersiz kalan hastanelerin, gerekli tedaviyi sunamadığını kaydeden Filistinli doktor, bulaşıcı hastalıkların çok fazla yayılmasından ve çocukların sağlığını tehlikeye atmasından endişe ettiklerini dile getirdi.

8 binden fazla vaka

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı kalabalık barınma merkezlerindeki insanlık dışı duruma işaret edilerek, yerinden edilme sonucu 700 bin bulaşıcı hastalık ve 8 binden fazla "Hepatit A" vakasının tespit edildiği bilgisi verilmişti.

Kaynak: Yeni Şafak & TRT Haber