İHH Temsilciliği ve Filistin'deki Gazze Hükümeti Dışişleri Bakanlığınca, Mavi Marmara Anıtı'nın bulunduğu alanda gerçekleştirilen tören Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Törende bir konuşma yapan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, dün AA Gazze Bürosunun açılışın yaptıklarını hatırlattı. Bu vesileyle kentte bulunduğunu aktaran Öztürk, Mavi Marmara saldırısının Türkiye'nin en büyük hüzünlerinden biri olarak tarihe geçtiğini ifade etti.
Mavi Marmara gemisinde 9 kişinin şehit olduğunu, onlarca kişinin yaralandığını aktaran Öztürk, kendisinin de Gazze'ye son saldırıda kentte olduğunu ve drama yakından şahitlik ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Filistin'in kahraman çocuklarına bir şey söylemek istiyorum. Filistin davası bütün İslam ümmetinin davasıdır. Ve İslam ümmeti sizden bir şey bekliyor. Birbiriyle konuşmayan, Filistinli kardeşlerin barışmasını istiyor. Ve inşallah, Filistinli kardeşlerimizin barıştığı müjdeli haberi ilk biz veririz."
İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya da Mavi Marmara şehitlerinin Gazze'ye insani bir amaçla geldiğini ve sonrasında yaşanan saldırıyı hatırlattı.
Şehitlere rahmet dileyen Kaya, İHH'nın her zaman tüm mazlumların yanında olduğunu belirterek, "Türkiyeli Müslümanlar her zaman sizinle birlikteyiz ve inşallah Filistin tamamen özgür oluncaya kadar, sizinle olacağız'' dedi.
Gazze'deki Filistin hükümeti Dışişleri Bakan yardımcısı Gazi Hammad, katılımcılara ve Türklerin Filistin'e gösterdiği ilgiye teşekkür ederek, Filistin sorununun tüm İslam aleminin sorunu olduğunu söyledi.
Kaya, "Mavi Marmara bizim hayatımız vatanımız ve tarihimizden bir parça oldu ve Türkiye-Filistin ilişkileri noktasındaki en önemli sebep olarak okutulacak" diye konuştu.
Gazze'deki direniş grupları adına konuşan Muhammet Hindi, gemidekilerin Gazze'deki ablukayı kırmak için yola çıktığını hatırlatarak, onların tarihte yerini aldığını dünya tarihinin gelecekte onları konuşacağını dile getirdi.
"Bu şehitler, Filistin'e en büyük yardımı yaptı" diyen Hindi, "Bu en büyük başarıdır, İsrail bundan sonra hiçbir, aktiviste böyle saldıramayaıcağını bununla anladı'' dedi.
Törene Filistinli gruplar, AA Arapça Yayınlar Kordinatörü Turan Kışlakçı, saldırı esnasında Mavi Marmara Gemisi'nde bulunan AA Arapça Yayınlar muhabirlerinden Samet Doğan ile çok sayıda davetli katıldı.
Konuşmanın ardından bir Filistinli kız çocuğu şiir okurken, bir grup çocuk Mavi Marmara'nın yanaşacağı Gazze Limanına gül attı. Katılımcılar da çocuklara eşlik etti.
Törende Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 9 kişinin fotoğrafının yanı sıra Türk ve Filistin bayrakları ile çeşitli dövizler taşındı.