Kaza, gece saat 02.15 sıralarında Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Nizip ilçesi çıkışında meydana geldi. İddiaya göre, Birecik istikametine seyir halinde olan sürücüsü tespit edilemeyen 35 APV 109 plakalı otomobil ve Halil Akaslan idaresindeki 34 DGU 203 plakalı otomobil ile Seydan Geniş kontrolündeki 59 ADU 160 plakalı kamyonet çarpıştı. Feci kazanın ardından olay yerine çok sayıda jandarma, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.
Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin değerlendirmesi sonucu feci kazada Ali Muhammed'in (29) olay yerinde hayatını kaybettiği belirledi. Feci kaza sonucu Ömer E., Emrah G., Abdullah Eymen G., Musa G., Hasibe G., Muhammed Yusuf G., Mansur G., Ümran G., Halil A., Cansu A. ve Meryem A. isimli şahıslar ise yaralandı.
Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan durumu ağır olan Ömer E. (35) hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Feci kazada hayatını kaybeden Ali Muhammed ile Ömer Erol'un cenazeleri, Gaziantep Adli Tıp Kurumunda tamamlanan işlemlerinin ardından defnedilmek üzere yakınlarına teslim edilecek.
Kaza ile ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Trafik kazası, bir karayolu taşıtının diğer bir taşıta, yayaya, hayvana, ağaca veya herhangi başka bir nesneye çarpmasıdır. Trafik kazaları sonucu yaralanma, maddi zarar ve ölüm meydana gelebilir. Trafik kazaları genellikle yaralanma, ölüm ya da maddi hasarla sonuçlanır.
Trafik kazalarının oluşmasında aracın tasarımı, sürüş hızı, yol tasarımı, yolun çevresi, sürücünün sürüş yeteneği, alkol veya madde kullanımı ve sürücünün tavrı (dikkatsiz sürüş, yol yarışı) gibi risk faktörleri etkili olabilir.
2013'te, dünya çapında 54 milyon kişi trafik kazalarında zarar gördü. Trafik kazaları 1990'da 1,1 milyon ölüme neden olurken 2013'te 1,4 milyon ölüme neden oldu. Bunların 68,000 kadarı 5 yaş altındaki çocukların başına geldi. Neredeyse tüm yüksek gelirli ülkelerde ölüm oranları düşerken dar gelirli ülkelerin çoğunda ölüm oranları artmaktadır. Orta gelirli ülkeler 100 bin kişide 20 ölümle, yani tüm araçların %52'siyle tüm ölümlü yol kazalarının %80'iyle en yüksek orana sahipler. Afrika'daki ölüm oranı en yüksekken (100 binde 24,1 kişi), Avrupa'da en düşüktür (100 binde 10,3).
Kara yolunda ölümlü bir trafik kazası ilk kez 31 Ağustos 1896 günü gerçekleşmiştir. İrlandalı gök bilimci Mary Ward, kuzeninin buharlı arabasından düşmüş ve araba tarafından ezilerek ölmüştür.
Kaza, yanlışlıkla ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen, can ve mal kaybı veya zararına neden olan bir eylemdir.
Fiziksel kazalar, keskin, sıcak, hareketli cisimlere veya elektrikle temas sonucu meydana gelen kazalar, trafik kazaları ve zehirlenme gibi kazaları içerir. Fiziksel olmayan örnekler ise yanlışlıkla bir sır sızdırmak veya veri silmek gibidir.
İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin veya ilk yardım eğitimi almış herkesin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
AmaçlarYaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak.
Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek.
İyileştirmeyi kolaylaştırmak.
İlk yardım temel uygulamaları
İlk yardımda temel uygulamalar: koruma, bildirme ve kurtarma (KBK) olarak üçe ayrılmaktadır.
KorumaOlay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturur.
Olay trafik kazasında ilk yardım
Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir alana alınmalıdır.
Olay yeri görünebilir biçimde işaretlenmelidir.
Meraklı kişiler uzaklaştırılmalıdır.
Kazaya uğrayan aracın motoru kontak anahtarından durdurulup el freni çekilmelidir. Araç yakınında sigara içilmemelidir.