Gaziantep'te festivalel pandeminin gölgesinde sürdü

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı'nda uluslararası iki büyük festivale ev sahipliği yaptı. GastroAntep Hasat Günleri ile başlayan festival fırtınası TEKNOFEST 2020 ile devam etti.

MEHMET GÜNGÖRDÜ/GAZİANTEP

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yenitip Koronavirüs (COVİD-19), festivallere engel olmadı. Bu sene format değiştiren Uluslararası Gaziantep Gastoronomi Festivali (GastroAntep) ve milli teknoloji hamlesinin festivali TEKNOFEST dijital ortamda sevenleriyle buluştu. Milyonların takip ettiği festivallerin coşkusu Gazi şehri sardı, Michelin Yıldızlı ünlü şefler ve teknolojinin devleri kente akın etti.

GASTROANTEP BU SENE DİJİTAL ORTAMDA TAKİP EDİLDİ

Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, yerel ürünleri, mutfağı, sanatı, kültürü ve tarihiyle Dünya’da önemli bir merkez olduğunu bu sene de kanıtladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliğinde düzenlediği Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nin (GastroAntep) bu yıl 3’üncüsünü 10-13 Eylül tarihleri arasında Koronavirüs (COVİD-19) Salgını nedeniyle Batalhöyük’te “GastroAntep Hasat Günleri” olarak dijital ortamda canlı yayınlarla takip edildi. Gastronomi profesyonelleri, gurmeler, gastronomi yazarları ve protokol Antep Fıstığı hasadı ve şire yapımına katılmasıyla başlayan festivalde yöresel oyunlar oynandı, kurutmalık biber ve patlıcan oyumu düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın katılımıyla da hasat günleri devam etti. 45 katılımcı ile düzenlenen panel, workshop ve oturumları GastroAntep sosyal medya hesapları ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GastroAntep resmi WEB sitelerinden toplamda 2 milyon 500 bin izledi.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLERİN SUNUMLARI NEFES KESTİ

Workshop serisinde Michelin yıldızı şeflerden; Claudio Chinali, Ruben Arnanz, Juan Jose Losada ve Charles Azar sunumlarıyla etkinliğe renk kattı. Ayrıca ünlü Türk şeflerden Cüneyt Asan heyecanlı anlatımıyla Gaziantep’in yöresel kebabını kendi has üslubuyla hazırladı. Workshopların devamında ise yerel lezzetler ve ürünlere yeni soluk getiren ünlü şefler, farklı fikirlerle tatları entegre ederek yeni ürünler elde etti. Diğer yandan gastronomi şefi Ömür Akkor sektördeki başarı hikâyesini izleyenlerle paylaştı. Panellerde sektör temsilcileri ile başarı yakalamış şeflerle gastronomi ve oluşan gastroekonomi üzerine konuşmalar yapıldı, yerel ürünlerin getirdiği yeni imkânlardan bahsedildi. Etkinlikte öne çıkan 45 ünlü isim ve sektör temsilcileri bulundu.

TEKNOLOJİ GÜNEŞİ GAZİANTEP’TE DOĞDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından ilk defa İstanbul dışında Gaziantep’te gerçekleşen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2020 ile teknoloji güneşi Gaziantep’te doğdu. 21 farklı kategoride yaklaşık 100 bin başvurunun arasından finale kalan 5 bin gencin yarıştığı festival 24-27 Eylül tarihleri arasında Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Öncesinde insansız hava araçlarının (İHA) Alleben Göleti üzerinde gerçekleşen kıyasıya yarışlarıyla başlayan TEKNOFEST heyecanı, Olimpik Yüzme Havuzu’nda insansız sualtı araçları yarışı ile devam etti, 24 Eylül’de 25 Aralık Panorama Müzesi’nde başlayan kortej ve Türk Yıldızları’nın Gazi şehir semalarında yaptığı nefes kesen gösterilerle bütün kente yayıldı.

TEKNOFEST kapsamında Gaziantep’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, festival alanını gezdi, TEKNOFEST’te başarılı olan gençlere ödüllerini verdi. Daha sonrasında bir dizi açılışta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, medeniyet ve insanlık şehri olarak tanımladığı Gaziantep’i ev sahipliğinden dolayı kutladı. Festival tarihi boyunca şehir semalarında Türk Yıldızları, Solotürk pilotları ve Emniyet Genel Müdürlüğü özel harekat ekibi nefes kesen akrobasi gösterilerini sürdürdü. Öte yandan TEKNOFEST Gaziantep’e akıllı şehirler kapsamında büyük bir teknolojik altyapı bıraktı.