“Dünyaya geldiğim anda Yürüdüm aynı zamanda İki kapılı bir handa Gidiyorum gündüz gece...’
(Aşık Veysel)
MERHUM Veysel’in iki kapılı hanı misali Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya 10 yıl kaldığı durak yeri sultan şehir ile ilgili yaşamış olduğu hâtırların ve şehre değer katan insanların bilgilerinin yer aldığı “Gardaşlığın Ötesindeki Dostluk-Sivas Kitabı”, Emin Yayınları arasında çıktı.
Dostluğun böylesine can kurban!..
Kitapta Sivas’ a gelmeden Sivas’ aşık olma sebebini anlattığı şu diziler, ‘’Sivas’a gelmeden önce bize kalacağımız mekânı hazırlayan Latif Amca’yı nasıl unuturum. Yüz yüze görüşmediğimiz halde, tellerin taşıdığı seslerle “mülaki” olduğumuz Latif Amca ve sevgili eşi Şemsi Teyze…
Onlar gerçek anne ve babalarımız gibi bize hizmet ettiler… Evin temizliğini, görevli kişilerin iyi yapmadığına kanaat getirip, bu iki erdemli ve mübarek yaşlı insan, tanımadıkları ve görmedikleri bir aile için, kiralanan evi ellerine süpürge alıp temizlediler. Adeta bizlerin mekânlarını değil, yüreklerimizi ve gönüllerimizi pâk ettiler. İnsanlığın, akrabalığın ve kardeşliğin yaralı olduğu zamanlara âdeta nazire yaparak, sufîlerin “hazret-i insanını” bize gösterdiler.
Ruhlar âleminde tanışıp da hatırlamadığımız bu güzel insanlar, taşınmanın akşamı ruh ve asaletin mekânı olan evlerinin sıcak ve muhabbet ortamındaki sofralarına –itiraz edip mazeretler ileri sürmemize rağmen- bizleri misafir ettiler. Hakk Teâala’nın güzel bir lütfu olarak yine o apartmandan ayrılırken de, onların çocukları Lokman ve eşi sıcak ve gönül kokulu çaylarıyla bizleri uğurladılar” bugünlerde böyle samimi ilişkiler metropollerde aranılan hasletlerdendir.
Vatanını ve bayrağını sevenlerin beldesi...
Çetinkaya eserinde, Sivas’ı medeniyetlerin geçit merasimi yaptığı belde tanımlıyor. Kadim şehirde Selçuklu diyarında geçirmiş olduğu 12 yılı özlemle, hasletle her cümlesinde arıyor. Ara sıra ziyaretlerinde bu hasreti giderdiğini ifade ediyor.
Sivaslı olmanın yiğido olmanın ülkesini, bayrağını sevmenin bu uğurda her şeyi göze alabileceğini yaşanmış hatıralarda okurları ile paylaşıyor. Ziya bey ile ilgili kıssası şu şekildedir. “Ziya Bey, vatansever bir aydın olduğu gibi, cesaretiyle de öne çıkmış bir Anadolu insanıdır. Bunun en önemli kanıtı, Erzurum Kongresi’ne gönderilecek delegelerin tespit ve seçiminde bazı kimseler çeşitli mazeretler ileri sürerek bu riskli görevde bulunmak istemezler.
Ziya Bey ise, bu tarihî ve aynı zamanda tehlikeli vazifeyi severek kabul etmiştir. Onun seçiminin akabinde, bu görevi üstlenmesiyle ilgili evinde cereyan eden olaylar, Ziya Bey ve ailesi hakkında söylenecek söz bırakmayacak kadar heyecan verici ve duygulandırıcıdır.
Yazar Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, Sivas’ın yakın tarihinden ve uzak tarihinden bahislerle Sivas sevgisini bir Sivaslı gibi tanımlıyor. O dostluğu yaşadığı için kitabın ismini de “Gardaşlığın Ötesindeki Dostluk- Sivas” not düşüyor.
Muhsin Ertuğrul Kemikli