İngiltere'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G8 zirvesi, Kuzey İrlanda'da başladı. Zirvenin gündeminde Suriye bulunuyor.
İngiltere'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G8 zirvesi, Kuzey İrlanda'da başladı. İki gün sürece zirvede dünyanın en büyük ekonomisine sahip 8 ülkenin liderleri bugün yapılacak oturumlarda, küresel ekonomi ve Suriye'yi konuşacak. Liderlerin yarın ise terörle mücadele ve vergilendirme gibi konuları ele alması öngörülüyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ev sahipliği yaptığı zirveye, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada Başbakanı Stephen Harper, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İtalya Başbakanı Enrico Letta, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katılıyor.
Kuzey İrlanda'nın Fermanagh bölgesinin Enniskillen şehri yakınında Lough Erne Resort'ta yapılan G8 Zirvesi için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 8 bin polis Kuzey İrlanda'da, 4 bin polis ise Birleşik Krallık'ın diğer bölgelerinde güvenliği sağlıyor. Liderler etrafı sularla kaplı olan Lough Erne'e helikopterlerle getirildi.
Zirve öncesinde bugün Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta protesto gösterileri düzenlendi. ABD Başkanı Obama'nın Belfast'ta konuşma yaptığı konferans merkezinin önüne yürümek isteyen yaklaşık 20 kişilik gruba polis müdahale ederek, bazı kişileri gözaltına aldı. Oxfam yardım kuruluşu da G8 liderlerine Suriye'de siyasi bir çözüm bulunması çağrısı yapmak için, Belfast'taki belediye binası önüne Suriye'de hayatını kaybeden 93 bin kişiyi simgeleyen mezar taşları yerleştirdi.
Küresel ekonomi, vergilendirme, ticaret, şeffaflık, terör ve aşırıcılıkla mücadele gibi konuların yanı sıra G8 Zirvesi'nin gündeminde Suriye'deki kriz de bulunuyor.
Suriyeli muhaliflere silah gönderme kararı alan ABD ile Esed rejimine silah sağlayan Rusya arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Dolayısıyla G8 zirvesinden Suriye ile ilgili önemli bir karar çıkması beklenmiyor ancak zirve, G8 ülkelerinin Suriye konusunda ortak zemin arayışları için fırsat olarak değerlendiriliyor.
İngiltere, G8 dönem başkanlığını 2014'te Rusya'ya devredecek. Dünya nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturan G8 ülkeleri küresel ekonomide yüzde 65'lik bir paya sahip.