Bu yıl Hindistan'ın ev sahipliğinde "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer liderlerin katılımıyla resmi bir karşılama töreniyle başladı.
Liderler, "Liderler Alanı"nda bir araya geldi, bu toplantının ilk oturumu "Tek Dünya" temasıyla gerçekleşti.
Türkiye'ye çabalarından dolayı teşekkürG20 Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde, Rusya ve Ukrayna arasındaki Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in çabalarına teşekkür edildi ve bu anlaşmanın devam etmesi gerektiği vurgulandı. Başta Afrika'daki gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeler olmak üzere tahıl anlaşmasının bu bölgelerdeki talebi karşılamada önemli olduğuna dikkat çekildi.
Sonuç bildirgesinde ayrıca Ukrayna konusunda tüm G20 üye devletlerinin BM sözleşmesine uygun davranması gerektiği vurgulandı. Ukrayna'da ek toprak kazanımı için güç kullanımı veya tehdit dilinin kullanılmaması gerektiği belirtildi ve nükleer silahların kullanılmasının veya tehdit edilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Zirvede öne cıkan diğer önemli detaylarUkrayna savaşı konusunda tüm üye devletlerin BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına uygun hareket etmesi gerekmekte.
Ukrayna'da ek toprak kazanımı için güç kullanımı ya da tehdit dili kullanılmamalıdır.
Nükleer silahların kullanılması veya tehdit edilmesi kabul edilemez.
Ukrayna konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler mevcuttur.
2050 yılına kadar net sıfır karbon salımı için temiz enerji konusunda yılda 4 trilyon dolar gerekmektedir.
Rusya ve Ukrayna'ya tahıl, gıda maddeleri ve gübrelerin derhal ve engellenmeden teslimatının sağlanması çağrısı yapılmıştır.
Çatışmaların barışçıl çözümü, diyalog ve diplomasi yoluyla krizlerin çözülmesi çabalarının kritik önem taşıdığı belirtilmiştir.
Rus gıda ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimi için Türkiye ve BM'nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmaları'na yönelik çabalar takdir edilmiştir.
G-20G20 Zirvesi, dünya ekonomisinin önemli oyuncularını temsil eden ve küresel ekonomik işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan bir uluslararası toplantıdır. G20 (Group of Twenty) olarak adlandırılan bu grup, dünya genelinde ekonomik büyümeyi teşvik etmek, finansal istikrarı korumak ve uluslararası finansal kuralları geliştirmek gibi konuları ele alır.
G20, dünya ekonomisinin büyük ve yükselen güçlerini bir araya getirir. Üyeler arasında yer alan ülkeler, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, Almanya, ABD ve Avrupa Birliği'dir.
G20 Zirvesi, liderlerin ve ekonomi bakanlarının katıldığı yıllık bir etkinliktir. Zirve sırasında dünya ekonomisinin güncel sorunları, küresel ekonomik büyüme, ticaret, finansal düzenlemeler, iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma ve diğer birçok konu ele alınır. Toplantılarda, liderler genellikle dünya ekonomisi ve finans piyasalarının karşılaştığı zorlukları tartışır ve çözüm yolları üzerinde anlaşmaya çalışır.
G20 Zirvesi, küresel ekonomik krizler sırasında özellikle önemli hale gelmiştir. 2008 mali krizi sırasında G20 ülkeleri, dünya ekonomisinin dengesini sağlamak ve finansal istikrarı korumak için önemli önlemler aldılar. Bu zirve, G20'nin küresel ekonomiye etkili bir şekilde müdahale edebilme kapasitesini vurguladı.
G20 Zirvesi, her yıl farklı bir üye ülkenin ev sahipliğinde düzenlenir ve liderlerin yanı sıra ekonomi bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilir. Zirve sonuç bildirgesi genellikle dünya ekonomisine yönelik politika önerilerini içerir.