Cemal Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olarak bütün parmakların işaret ettiği Suudi veliaht Prensi MbS, Arjantin’deki G20 zirvesinde dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerinin liderleri ile poz verip üzerindeki baskıyı yıkmayı hedefliyor. ABD Başkanı Trump ve Rusya lideri Putin’in ‘görüşeceğini’ açıkladığı Prens, böylece cinayetin ardından uzun süredir üzerinde oluşan baskıyı dağıtarak yeniden hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam etmeyi planlıyor.
Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşice katledilen Cemal Kaşıkçı cinayetinde azmettirici olarak ismi ön plana çıkan veliaht Prens Muhammed bin Selman, cinayetin üzerinden üç ay geçmeden yeniden dünya sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Prens MbS, 30 Kasım’da Arjantin’de yapılacak olan G20 Zirvesi’ne katılacak. Cinayetin ardından büyük bir baskı altına alınan Prens’in bu zirveyle yeniden meşrulaşmasının önü açılmış olacak. Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin liderleri ve dünya siyaseti ve ekonomisin yön veren kurumların liderlerinin katılacağı zirvede yeniden sahneye çıkacak olan Prens’e en büyük destek yine ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. “Cinayetin ses kayıtlarını dinleyemedim. Çok barbar ve vahşiceydi. Cinayetten Prens’in de haberi olabilir” dedikten sonra Riyad ve MbS’ye koşulsuz desteğini tekrarlayan Trump Arjantin’deki zirvede de Muhammed bin Selman ile görüşeceğini açıkladı.
İkinci kiritik adım da Rusya’dan geldi. Cinayetin ilk gününden itibaren Riyad ile ilişkilerini sıcak tutan ve herhangi bir kınama mesajı bile yayımlamayan Moskova’dan da Arjantin zirvesiyle ilgili önemli açıklama geldi. Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kaşıkçı cinayeti soruşturmasının geldiği noktaya değinmemeyi tercih ederek, “Arjantin’deki G-20 zirvesinde dünya piyasalarında petrol fiyatlarının düşüşü Putin ile Selman arasında ikili bir görüşmede ele alınabilir. İki yönetici de orada hazır bulunacağına göre petrol konulu temas ihtimal dışı değil” dedi.
TRUMP DÜNYADAKİ TİRANLARA AÇIK VE TEHLİKELİ BİR MESAJ VERDİ Washington Post yazarı ve CEO’su Fred Ryan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan açıklamasına ilişkin, “Dünyadaki tiranlara açık ve tehlikeli bir mesaj gönderildi: ABD Başkanı’nın önünce yeterince para yığ, bir cinayet kelimenin tam anlamıyla yanına kar kalabilir” diye yazdı. Trump’ın açıklamasını “tuhaf, yanlış ve saçma sapan” olarak niteleyen Ryan, makalesinde “Trump, Suudi Arabistan’ı Cemal Kaşıkçı’nın acımasızca katledilmesinden akladı” ifadesine yer verdi.
BAŞKANLARIN HER ZAMAN LEKESİZ ORTAKLARLA ÇALIŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ OLMUYOR ABD Savunma Bakanı James Mattis, Kaşıkçı cinayetine yönelik gerçekleri öğrenmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Başkanların her zaman her konuda lekesiz ortaklarla çalışma özgürlüğü olamıyor” dedi. “Cinayetin sorumluları konusunda CIA’in mi yoksa Suudi Arabistan hükümetinin mi açıklamasına inanıyorsunuz?” sorusuna Mattis, “Ne CIA’in ne de Suudi hükümetinin bunu tam olarak tespit etmiş olduğuna inanmıyorum” yanıtını verdi.
ERDOĞAN PRENS’LE GÖRÜŞMEYECEK Arjantin’deki zirveye katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Prens ile görüşmeyecek. Ankara’da dün bir konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “Prens’in, orada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir teması olabilir mi? Size bir şey geldi mi?” sorusunu, “Bakıyoruz programa, olabilir” diyerek cevaplamasına Beştepe’den düzeltme geldi. Kalın’ın açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Arjantin’deki G-20 Zirvesi’nde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmeyeceği belirtildi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİLERİ G-20, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülke liderleri ile AB temsilcisini bir araya getiren uluslararası bir oluşum. Bu grupta yer alan ülkeler dünyanın gayrisafi hasılasının beşte dördünü, ticaretinin ise dörtte üçünü temsil ediyor. Ayrıca dünya nüfusunun üçte ikisi de bu ülkelerde yaşıyor. G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşuyor. Bu ülkeler Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor. İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisinde. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve BM gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katılıyor.
SUUDİLER 'KIRMIZI ÇİZGİ' ÇEKTİ Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayında ülkesinin hiçbir sorumluluğu olmadığını, buna rağmen Riyad yönetiminin henüz deliller ortaya çıkmadan ve soruşturma tamamlanmadan suçlu ilan edildiğini iddia etti. Türkiye’den ve Katar’ın sahipliğindeki haber kuruluşlarından sızan bazı haberler Suudi Krallığı’nı suçladığını ancak bunların doğru olmadığını iddia eden Suudi Bakan “Bu bir operasyondu, yanlış yöne gitti. İnsanlar yetkilerini aştılar ve beklenmedik bazı şeyler yaptılar. Sorumluları yargı önüne taşıyacağımızı çok net anlattık” ifadelerini kullandı. Prens’in ve Kral’ın kendileri için ‘kırmızı çizgi’ olduğunu söyleyen Cubeyr, daha önce yaptığı açıklamada “Davanın uluslararası boyuta taşınması kabul edilemez ve bu meselesinin siyasileştirilmesi, İslam dünyasının bölünmesine neden olur” demişti.
DANİMARKA SİLAH SATIŞINI DURDURDU Danimarka, Suudi Arabistan’a yaptığı silah satışını askıya aldığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yemen’deki iç savaşın yol açtığı insani kriz ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan’a silah satışının askıya alındığı belirtildi. Riyad’a daha önce Almanya da silah satışını durdurmuştu.
KAŞIKÇI, TRUMP'I ELEŞTİRDİĞİ İÇİN ÜLKEYİ TERK ETMEK ZORUNDA KALMIŞ Cemal Kaşıkçı’nın, 2016’da Suudi Arabistan’dayken ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirdiği için Suudi yönetimince mesleğini yapmaktan men edildiği ve tutuklanmamak için ABD’ye geldiği bildirildi. ABD medyasında yer alan bilginin, ABD Dışişleri Bakanlığının 2017 yılı İnsan Hakları Raporu Suudi Arabistan bölümünde de yer alması dikkati çekti. Trump’ı eleştirdiği için Suudi krallığı tarafından, çalışmakta olduğu al-Hayat gazetesinin kapatıldığı ve yazmasının engellendiği belirtilen raporda, ayrıca konferans vermesi ve televizyon kanallarına çıkması da yasaklanan Kaşıkçı’nın, yasağın kalkmasından kısa süre sonra tutuklanma endişesiyle ABD’ye taşındığı kaydedildi.