G20 üyeleri, yayımladıkları bildiriyle jeopolitik çekişmeler, terörizm, mülteci krizi ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) ihtimalinin küresel ekonomiyi karmaşıklaştırdığını belirtti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Washington'da buluşan G20 Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, görüşmelerinin ardından bir bildiri yayımladı.
Bildiride, küresel ekonomik iyileşmenin devam ettiği ve finansal piyasaların şubat ayında Çin'de yapılan önceki G20 toplantısına kıyasla toparlandığı belirtildi.
Buna karşın, küresel büyümenin yavaş ve dengesiz olduğu kaydedilen bildiride, finansal volatilite, düşük enflasyon ve düşük emtia fiyatlarının ekonomik görünümü belirsizleştirdiğine işaret edildi.
Ayrıca bildiride, jeopolitik çekişmeler, terörizm, mülteci akını ve potansiyel Brexit'den kaynaklanabilecek şokların global ekonomik ortamı karmaşıklaştırdığı belirtildi.
Çin'in dönem başkanlığında toplanan G20 üyelerinin, bu olumsuz gelişmeler karşısında tüm politika araçlarını kullanmaya devam edeceği vurgulanan bildiride, şu ifadelere yer verildi:
"Güveni ve büyümeyi desteklemek için parasal, mali ve yapısal olmak üzere tüm araçları bireysel ve toplu şekilde kullanmayı sürdüreceğimize yönelik kararlılığımızı yineliyoruz. Para politikası, ekonomik aktiviteyi teşvik etmeye ve fiyat istikrarını sağlamaya devam edecek ancak tek başına dengeli büyümeyi getiremez. Mali stratejilerimiz ekonomiyi desteklemeyi amaçlıyor ve mali politika alanımızı büyümeyi güçlendirmek için kullanacağız."
Bildiride, G20 üyelerinin ''döviz kuru rejimine yönelik taahhütlerini koruyacağına ve rekabetçi devalüasyonlardan kaçınacağına'' dair ifadelerin yer alması dikkati çekti.