Fransa''da şiddetin dozu giderek artıyor!

Sarı Yelekliler''in liderlerinden Jerome Rodrigues plastik mermi sebebiyle bir gözünü kaybetti Fransa''da hükümet karşıtı protestolar düzenleyen Sarı Yelekliler grubunun liderlerinden Jerome Rodrigues''in Cumartesi günü düzenlenen gösterilerde gözüne isabet eden plastik mermi nedeniyle bir gözünü kaybetti.

Sarı Yelekliler’in liderlerinden Jerome Rodrigues, plastik mermi sebebiyle bir gözünü kaybetti. Fransa’da Kasım ayında başlayan protesto gösterileri 11’inci haftayı da geride bıraktı. Cumartesi günü yeniden sokağa çıkan Sarı Yelekliler hükümet karşıtı protestolarını sürdürdü. Paris’te düzenlene gösterilere müdahale eden polis plastik mermi ve biber gazı kullandı.

Plastik mermilerinden hedeflerinden biri de Sarı Yelekliler hareketinin önde gelen isimlerinden Jerome Rodrigues oldu. Gözüne isabet eden mermiyle kanlar içinde kalan Rodrigues’in bir gözünü kaybettiği açıklandı.

Fransa polisi iddiaları reddediyor

Fransa polisi ise yerden seken biber gazı kapsülünün Rodrigues'in gözüne isabet ettiğini iddia ediyor. Jerome Rodrigues'in avukatları ise polisini iddialarının yersiz olduğunu ve müvekkillerine doğrudan nişan alındığını ve plastik mermi ile ateş açıldığını savunarak Paris emniyetini orantısız güç kullanmakla suçluyor.

Rodrigues dava açacak

Rodrigues'in avukatı Philippe de Veulle, BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda, "Hayat boyu engelli olacak. Hem kendisi hem de ailesi için büyük bir trajedi" dedi.

Pazar günü LCI televizyon kanalının yayınına hastaneden bağlanan Rodrigues ise "Her şey çok hızlı gelişti. İki kez saldırıya uğradım. Ayağıma bir biber gazı kapsülü isabet etti. Plastik mermi de gözüme geldi. Macron, [Fransa İçişleri Bakanı Christophe] Castaner ve bana ateş açan polis memuru hakkında davacı olacağım. Ne olursa olsun pasifist duruşumu koruyacağım" dedi.

Şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine isyana ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline geldi.

Gösterilerde 10 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 6 bin kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı.