Fransa'da internet kısıtlaması kararı alındı

Fransa 17 yaşındaki Nahel'in polis kurşunuyla öldürülmesi sonrası savaş alanına döndü. Protestoların şiddeti gün geçtikçe artarken Fransa hükümetinden dikkat çeken bir karar geldi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 3 Temmuz'dan itibaren geçici bir internet kısıtlamasının uygulanacağını duyurdu.

Fransa'da 27 Haziran'da polisin açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki Nahel M. isimli genç sürücünün hayatını kaybetmesiyle başlayan olaylar, ülkeyi savaş alanına çevirdi.

10 kentte geceleyin sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Gösterilerde polis ve protestocular arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, karakollar, kamu binaları ve araçlar kundaklandı. Bu durum karşısında 10 kentte geceleyin sokağa çıkma yasağı ilan edildi, ülke genelinde otobüs ve tramvay seferleri iptal edildi, zırhlı araçlar kullanılarak protestolar bastırılmaya çalışıldı. Fransa'nın Belçika sınırında bulunan Lille kentinde de birçok kamu malı ve dükkan zarar gördü.

İnternet kullanımını sınırlandırdı

Şiddetin artması üzerine Fransa hükümeti, internet kullanımını sınırlamak için tartışmalı bir karar aldı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 3 Temmuz'dan itibaren geçici bir internet kısıtlaması uygulanacağını duyurdu. Fransız polisinin göstericilere sert müdahalesinin sosyal medya üzerinden yayılması, Macron yönetiminin bu geçici internet kısıtlamaları kararının büyük tartışmalara yol açtı.

Bu olaylar, Batı dünyasının Türkiye'nin terör ve şiddeti önleyici sosyal medya düzenlemelerini "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak algılamasını hatırlatıyor.

Fransa'da göstericiler sıfır araçları ateşe verdi