FİTNENİN TARAFI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı' başlığıyla bir gazetede yer verilen habere ilişkin açıklama yaptı. Arınç, "İnsanları rahatsız edecek hiçbir çalışma yapmadık" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa'da bir otelde katıldığı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dershanelerle ilgili kararın, 2004 yılındaki bir MGK toplantısında alındığına yönelik iddiaya yer verilen haberi, kente gelirken uçakta okuduğunu söyledi.

Araştırma ihtiyacı duymadım

MGK toplantılarına 2009'un mayıs ayından itibaren katıldığını belirten Arınç, şöyle devam etti: "Anılan tarihte eğer böyle bir MGK kararı varsa ki bunlar gizlidir, gazete bunu nasıl başlık yapmıştır? Bunu bilemem. Gazeteciler, haber kaynaklarını da pek söylemez. Bu 2004'te olduysa o tarihte ben Meclis Başkanıydım. Meclis başkanları, MGK'da temsil edilmez hatta MGK Kanununda yapılan daha sonraki anayasal değişikliklerle üye sayısı artırıldı. Bütün başbakan yardımcılarının girmesi mümkün oldu. Bakanlık sayısı da artırıldı. Yani sivil ve asker dengesi üzerinde durulmak istenirken daha sonra 2006'dan itibaren üye profili de değişmiş oldu. Bu karar doğru mudur, yanlış mıdır? Bunu bilemem; birincisi o toplantıda olmadığım için, ikincisi araştırma ihtiyacı henüz duymadım."

Bütün ayrımcılıkları ortadan kaldırdık

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı olduğunu hatırlatan Arınç, belki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, doğrudan kendisini ilgilendirdiği için bu konuda bir açıklama yapabileceğini, belki de başka arkadaşlarının buna ilişkin sözleri olabileceğini anlattı.

Hiç biri gerçekleşmedi

Partisinin iktidarı döneminde şimdiye kadar gerçekleştirilen MGK toplantılarını anımsatan Arınç, şunları kaydetti: "2004'ü bırakın, biz 2002 sonunda AK Parti olarak iktidara geldik. 11'inci yılımıza girdik. 11 yılda bu MGK'da kabul edildiği varsayılan konuların hiçbiri gerçekleşmediği gibi bunun tam aksine dindarları, dini toplulukları, bireysel olarak insanları rahatsız edecek, onları takip altına alacak, onlarla ilgili olumsuz birtakım çalışmalar yapacak hiçbir şey yapmadık. Aksine bütün ayrımcılıkları ortadan kaldırdık. Eskiden 'Kırmızı Kitap' diye bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesinde irtica bir iç tehdit olarak görülürken AK Parti hükümetleri döneminde bu tamamen kabul edilmedi.

11 yıldır yaptıklarımız ortada

Şimdi Milli Güvenlik Siyaset Belgesinde irticayı bir tehdit olmaktan çıkaran bir hükümet, böyle yazılı olduğu şekilde bir şey yapmış olsun. 11 seneden beri yaptıklarımız ortadadır. Hiç kimseden en ufak bir şikayet gelmemiştir. Türkiye'de yaşanan son gelişmeler de dindar insanlarla dindar olmayan insanlar arasında hiçbir ayrımcılık yapılmadığını, birilerinin farazi olarak kabul ettiği düşmanlıkların tamamen ortadan kalktığını gösteriyor. Dolayısıyla böyle bir karar alınmış olsa bile bu sadece hükümete tavsiye edilmiş olabilir, hükümet de böyle bir tavsiyeyi kesinlikle yerine getirmemiştir. Taraf gazetesi bunu nereden temin etti, böyle bir şeyi niçin başlığa çıkardı, bunun son gelişmelerle bir yakın ilgisi var mıdır, yok mudur? Bunu da kamuoyu rahatlıkla takdir edebilir."

Ayrımcılıklar karşısında 11-12 yönetmeliği geçersiz saydıklarını, genelgeleri ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Arınç, bunlara tanıklık eden bir başbakan yardımcısı olarak haberde iddia edildiği gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Kendini yalanladı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Başkanı Mustafa Yeşil, 8 Mayıs 2012 tarihinde Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Neşe Düzel'e verdiği röportajda AK Parti iktidarı dönemiyle ilgili olarak, "en rahat ve huzurlu dönemimiz" yorumunda bulunmuştu. Taraf'ın dünkü sürmanşetten verdiği haberde ise Ak Parti'nin cemaati bitirmek için 2004 yılında MGK'da karar aldığı iddia etmişti.

Hükümetten tek beklenti yeni anayasa

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Başkanı Mustafa Yeşil, Neşe Düzel'e şunları söylemişti: "Türkiye'de önemli adımlar atıldı. Ekonomik manada işadamlarına kulak verildiğinde, pek çok insanın mutlu olduğunu görüyoruz. Hizmet olarak biz de en rahat, en huzurlu hizmet ettiğimiz bir dönemi yaşadık. Bu güzel işlerin kalıcı hale gelmesi için bizim tek bir beklentimiz var. O da yeni anayasa! Eğer mevcut durum kanunlarla ve demokratik anayasayla garanti altına alınmazsa, yarın siyasal iktidar değişip, herşey tekrar sil baştan başlayabilir."

SOSYAL MEDYA FİTNEYİ KINADI

BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANI YALÇIN AKDOĞAN: 2004'teki MGK kararı hükümet tarafından yok hükmünde kabul edilmiş, hiç bir bakanlar kurulu kararı alınmamış, hiçbir işlem yapılmamıştır.

AK PARTİ GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ ŞAMİL TAYYAR: Doğru Cemaati bitirme kararı 2004'de alındı; sonra emniyet cemaate bağlandı, dersane ve okul sayısı patladı, Ak Partiye kapatma davası açıldı. Fitneye destek verenleri görünce sorunun fitneciyle sınırlı olmadığı anlaşılıyor.