Kuru yemişlerin şahı fıstığın faydaları nelerdir?

Soğuk havaların başlamasıyla kuruyemişlerin tüketimi artıyor. Fıstık da bunlardan biri. Peki Fıstığın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl istifade edilir? İşte Fıstığın faydaları...
Fıstığın Faydaları

Alternatif tıp alanında pek çok hastalığın tedavisi için kullanılan fıstık, içerdiği zengin vitaminlerinden dolayı herkesin gün içerisinde bir avuç kadar tüketmesi gereken besinlerden biridir. Antioksidan açısından güçlü olan fıstık, kalp sağlığını koruyarak sindirim sisteminin düzenli işlemesine yardımcı olur.

Fıstığın Faydaları Nelerdir?

Fıstık Kolon Kanserinden Koruyor: Kolon kanseri özellikle kadınlarda karşılaşılan bir kanser tipidir. Bir hafta da 2 kaşık fıstık ezmesi tüketilmesi kadın ve erkeklerde kolon kanserinin yarattığı etkiyi yaklaşık olarak %58 azaltıyor. Kolon kanseri riskine karşı gün içerisinde üç adet fıstık yiyebilirsiniz. Mide Kanseri Riskini Azaltıyor: Yüksek oranda polifenolik asit içeren fıstık, bu sayede mide kanserinin oluşumunun önüne de set çekmektedir. Sinir Hastalıklarına Karşı Fıstık: Fıstık, içerdiği polifenolik asitler sayesinde, gün içerisinde yaşadığınız stres ve sıkıntıların aza inmesini sağlıyor. Bu sayede stresin neden olduğu göğüs sıkışmalarının da önüne geçiyor. Aynı şekilde stresin neden olduğu Alzheimer hastalığının etkilerini de azaltır. Safra Taşı Tehlikesine Karşı Fıstık: Safra kesesinin sağlığının korunmasında büyük etkisi olan fıstık, safra kesesinde meydana gelebilecek olası taş oluşumlarının da önüne geçmektedir. Safra kesesinin sağlığı için günde dört adet haftada 2 avuç tüketebilirsiniz. Kilo Vermek için Fıstık Yiyin: Fıstık, özellikle kadınlarda oluşan obezite hastalığının önüne geçmektedir. Hafta içerisinde yediğiniz 2 kaşık fıstık ezmesi kilo verme aşamasını hızlandırır. Her sabah kahvaltıda 1 çay kaşığı fıstık ezmesi tüketerek de kilo vermeyi hızlandırabilirsiniz. Fıstık İnme Riskini Azaltır: Resveratrol içeren fıstık ve fıstık türleri nitrik oksit üretiminin artmasını sağlayarak kalp ritimlerini düzenler. Bu sayede kalp krizi ve inme riski en aza indirgenmiş olur. Kolesterole Faydalıdır: Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolün yükselmesini sağlayan fıstık kolesterolü olumlu yönde etkiler. Kan Şekerini Dengeler: Fıstıkta bulunan karbonhidrat, yağ ve besin maddeleri kan şekeri seviyesinin normale dönmesini sağlar. Depresyondan Korur: Triptofan içeren fıstık depresyonun oluşmasına neden olan olguları azaltarak sinir sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Fıstığın Faydaları

Amino asit bulundurması ile büyüme çağında ki çocukların gelişimlerini destekler. Ezilmiş fıstığı cilt maskeniz ekleyerek cildinizi arındırabilirsiniz. Haşlanarak tüketilen fıstıkta daha fazla antioksidan bulunur. Serbest radikallerin oluşumunu engeller. Beyin hücrelerinin korunmasını sağlar. Pantotenik asit, niasin, riboflavin, thiamin, B6 ve B9 vitaminleri içerir. Mineral deposu olan fıstık çinko, potasyum, selenyum, manganez, demir, bakır, magnezyum ve kalsiyum içerir. Sedef rahatsızlıklarına iyi gelir. İyi bir enerji deposudur.

Kavrulmuş Fıstığın Faydaları

Kavrulmuş fıstığın faydaları denilince akla ilk olarak kolesterolü düzenleyici etkisi gelmektedir. Kötü olan kolesterolü düşürerek, iyi kolesterolün yükselmesine yardımcı olur. Depresyon dönemlerinde bireylerin sakinleşmesini ve daha az sinirlenmesini sağlar. Özellikle kadınlarda, hamilelik öncesindeki aşamada vücutta bulunan folik asit oranını yaklaşık olarak %70 oranında azaltır. Kan şekeri seviyesinin normale dönmesini sağlayarak devamlı bir şeyler yeme isteğinizi en aza indirir. Kavrulmuş fıstığın faydaları arasında gelişme çağındaki çocukların hızlı büyümesine yardımcı olması da yer almaktadır. Çünkü fıstığın içerisinde amino asit bulunmaktadır ve bu aminoasitler vücut gelişimini olumlu etkilemektedir. Kavrulmuş fıstığı haşlayarak yediğiniz zaman içeriğinde bulunan antioksidanlar insan vücudu için daha yararlı hale gelmeye başlar. Bu durumda vücutta bulunan serbest radikallerin etkisinin kırılmasına yardımcı olur. Kavrulmuş fıstığın mineral ve vitamin deposu olduğu savunulur. İçerisinde pantotenik asit, B9, B6 ve niasin vitaminleri içerir.

Kavrulmuş Fıstığın Faydaları

Fıstık Ezmesinin Faydaları

Fıstık ezmesi içerdiği E vitamini ile cilde oldukça faydalıdır. Kuru ciltlerin nemlenmesini ve vücudun direncinin artmasını sağlamaktadır. Her hafta tükettiğiniz iki kaşık fıstık ezmesi ile kan akışının düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Fıstık ezmesinin faydaları arasında cilt hastalıklarına olan etkisi de vardır. Özellikle sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarıyla uğraşıyorsanız fıstık ezmesi tüketebilirsiniz. Eğer gün içerisinde kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, yüksek vitamin ve antioksidan kaynağı olan fıstık ezmesini tüketerek enerjinizin yükselmesine yardımcı olabilirsiniz. Beyin insanın en önemli yaşamsal fonksiyonlarının bulunduğu organıdır. Beyin sağlığı oldukça önemlidir. Beyin sağlığınızın korunmasını istiyorsanız beyin hücrelerini koruyan fıstık ezmesini tüketmelisiniz. Zararlı güneş ışınlarına maruz kalıyorsanız, fıstık ezmesini içerdiği E vitamini nedeniyle tüketebilirsiniz. Yüzünüzde bulunan ölü hücrelerden kurtulmanıza yardımcı olan fıstık ezmesi aynı zamanda sadece yendiği zaman bile saçlarınızın eski sağlığına kavuşmasını sağlar.

Fıstık Ezmesinin Faydaları

Fıstık Ezmesi Nasıl Tüketilmelidir?

Fıstık ezmesi yararlı olduğu kadar zararlıdır. Çok fazla fıstık ezmesi tüketirseniz kilo alım hızınızı arttırabilirsiniz. Hafta da sadece üç çorba kaşığı kadar fıstık ezmesi tüketmelisiniz. Fazla fıstık ezmesi tüketimi kalpte yağlanmayı ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle fıstık ezmesini dozunda tüketmelisiniz.

Yer Fıstığının Faydaları

Yer Fıstığının Faydaları

Zihnin daha sağlıklı olmasını sağlayan fıstık zamanla oluşan tahribatları azaltır. Meme ve kolon kanserine karşı vücudu korur. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir. Kandaki kolesterolün azalmasında etki sağlar. Bu sayede kalp rahatsızlıklarından korur. Cinsel hayatın normale dönmesini sağlar. Cinsel gücü arttırır. Kemik yapısına fayda sağlarken sağlıklı kaslar oluşmasını sağlar.

Antep Fıstığının Faydaları

Zihnin dinginliğini çoğaltan besin sinir sağlığını korur. Akciğer sağlığını korur. Akciğerde oluşan enfeksiyon ve iltihapları giderir. Mide için gerekli olan asit oranını dengeleyen Antep fıstığı mide için yararlıdır. Cinsel hayatı düzene sokar. Böbrekler oluşan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Antep fıstığı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Antep fıstığının faydaları başlıklı makalemize bakabilirsiniz.

Antep Fıstığının Faydaları

Çam Fıstığının Faydaları

Anne sütünü arttıran çam fıstığı anne sütüne yakın besinler barındırır. Solunum yolu rahatsızlıklarından nefes darlığı ve bronşite iyi gelir. Her gün 1 avuç çam fıstığı tüketirseniz öksürüğünüz azalır. Demir içeren besin kemik sağlığı için faydalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Astım ataklarını hafifletici etkisi bulunur. Bu konu hakkında daha önce yazmış olduğumuz Çam fıstığının faydaları başlıklı konumuzdan daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Fıstığın Zararları

Aşırı tüketim sonucunda; Bazı kişilerde fıstık alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Fıstık ve fıstık çeşitleri yağ bakımından zengindir. Bu açıdan kilo alımına neden olabilir. Fazla yağlı olması ciltte sivilce, akne ve siyah nokta oluşumuna destek verir. Aşırı tüketim hamilelere tavsiye edilmez.