FİRAVUN YALNIZ

Esad yönetimine açıktan destek veren Rusya, Suriye'deki Tartus üssünde bulunan tüm askeri personelini tahliye etti. Rusya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile anlaşarak savaş gemilerini buradaki limana nakletti. Muhaliflere silah yardımı gündemde. Dış provokasyonlara rağmen Türkiye Suriye'de Esad'lı çözümü kabul etmedi. Firavun yalnız, devrim yakın.

FERHAT AÇIL

Suriye'de giderek uluslarasın desteği kaybeden Esad'a bir kötü haber de Rusya'dan geldi. Rusya, Suriye'deki Tartus üssünde bulunan tüm askeri personelini tahliye etti. Akdeniz kıyısındaki üs, Rusya'nın Ortadoğu'daki tek askeri varlığını temsil ediyordu.

Çok büyük risk taşıyorduk

Washington Post'un haberine göre, söz konusu tahliye kararı Rus gazeteleri ve ajansları tarafından Rusya Ordusu ve Dışişleri Bakanlığı kaynaklarınca doğrulatıldı. Vedemosti gazetesine konuşan bir Savunma Bakanlığı çalışanı, "Suriye'de artık sivil ya da asker hiçbir çalışanımız yok" dedi. Bir Rus yetkili de Russia Today'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın personelini tahliye hamlesine iki gerekçe gösterdi: Suriye'deki çatışmaların oluşturduğu risk ve Rus ordusunun müdahil olabileceği bir olayın daha büyük sonuçlara yol açabileceği endişesi.

Muhaliflere silah

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriyeli muhaliflere silah gönderilmesine onay vermesinin ardından muhaliflere hafif silahlar gönderilmişti. Beyaz Saray yetkilileri, küçük silahlar, cephane, saldırı tüfekleri, omuzdan atılarak kullanılan el bombaları ve tanksavarları da içeren bir dizi silahın tedarik edildiğini açıklamıştı. Rusya'nın da Suriye'de askeri varlığını çekmesinden sonra muhaliflere tank ve uçaksavar bataryaları gibi ağır silahların gönderilmesi gündemde.

Türkiye'ye boğun eğmedi

Türk savaş uçağı F-4'ün düşürülmesi ile başlayan provokasyon silsilesi Gaziantep, Akçakale, Cilvegözü ve Reyhanlı saldırılarıyla devam etti. Türkiye'yi Suriye'deki bataklığa çekme gayretinde olan dış güçler bundan başarılı olamayınca Suriye'deki iç savaşı Türkiye'ye çekmeye çalıştı. Gezi eylemlerinde de bu gaye çerçevesinde hareket eden bu yapılar bu amaçlarında da başarılı olamadı.

Esad'lı çözüme hayır

Suriye'de ilk baştan beri Esadlı bir çözümden yana olan batılı güçler, Türkiye'yi de bu çözümün bir parçası yapmak için faaliyetler yürütüyordu. Birleşmiş Milletler ve G-8 zirvesinde Suriye'ye yönelik bir yaptırım kararının çıkmamasının en büyük nedenin bu olduğu düşünüyor. Türkiye ise Esadlı bir çözümden yana değil. Türkiye, yoğun diplomasi ve telefon trafiği ile bu kararın arkasında duruyor. Başbakan Erdoğan bu hafta içerisinde ilk önce Obama ve Putin ile telefonda görüştü. Telefon görüşmelerinde ana gündem maddesini Suriye oluşturdu.