Filistinlilerin toprak hakkı Türkiye arşivinde

''İsrailli'' bir gazete, Türkiye’nin Filistinlilere Kudüs’te ve Batı Şeria’da ‘İsrail’ tarafından işgal edilen toprak haklarını Osmanlı arşiviyle kanıtlamalarına yardım ettiğini yazdı.

'İsrailli' bir gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin Filistinlilere Kudüs’te ve Batı Şeria’da ‘İsrail’ tarafından işgal edilen toprak haklarını Osmanlı arşiviyle kanıtlamalarına yardım ettiğini yazdı.

Yisrail Hayom gazetesinin yayınladığı haberde, Türkiye’nin, Filistin Hükümeti’ne 1516-1917 yıllarında Filistin’i yöneten Osmanlı İmparatorluğu topraklarında on binlerce gayrimenkul kayıt belgesini içeren Osmanlı arşivlerinin bir nüshasını verdiği belirtildi.

Haberde, Filistinli avukatların Filistin’de, özellikle Kudüs ve Batı Şeria’da çok sayıda arazinin mülkiyetlerinin gerçekte kime ait olduğu konusunda verdikleri hukuk mücadelesinde bu evraklardan yararlandıklarına dikkat çekildi. Haberde, Temmuz 1967 savaşı sırasında ‘İsrail’ tarafından yıkılan El-Mağaribe mahallesinde bulunan Burak Duvarı’nın (Yahudilere göre Ağlama duvarı) Yahudiler için bir dua meydanı haline getirilmesi bir örnek olarak verildi.

Haberde, "İsrail bu araziye el koyarak kamulaştırmış olsa da ve İsrail’in bu topraktan çıkarılması için yasal bir olasılık olmasa da, kayıt belgelerinin sunulması propaganda açısından İsrail’i zor duruma sokabilir." denildi.