Filistin'den yeni İnftifada çağrısı

50 yıldır dünyaya meydan okuyarak Filistinlinde hayatı yaşanmaz hale getiren terör devleti İsrail'in Kudüs işgalini meşrulaştıracak ABD adımı intifadanın fitilini ateşledi.

Filistin Alimler Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararına tepki olarak İslam ümmetine intifada çağrısında bulundu.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın Kudüs'le ilgili kararına tepki gösterilerek, "İslam ümmetini ve halkımıza, şiarı Kur'an ve sünnet olan büyük bir intifada çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verildi.

Söz konusu kararın Yahudi radikalizmini cesaretlendirdiği vurgulanan açıklamada, ABD'nin bu adımına karşı tüm Filistinli kesimlerin çabalarını birleştirmesi gerektiği kaydedildi.

Hamas lideri İsmail Haniye, 'Kudüs meselesi Filistin halkının meselesidir ve ulusun davasıdır' diyerek, Filistinlilere İsrail'e karşı 'yeni bir intifada' çağrısı yaptı.

Haniye, Kudüs kararının hesaplanamayan bir kumar ve sonu olmayacak bir macera olduğunu düşündüklerini söyleyerek, kararın bölgedeki korkunç dönüşümlerin başlangıcı olacağını ifade etti. Haniye ayrıca, ABD başkanı Trump'ın kararını açık bir saldırganlık olarak niteleyerek, bu kararın aynı zamanda barış sürecinin sona ermesi anlamına geldiğini belirtti.

Hamas lideri ayrıca El Fetih'e net bir tavır takınma çağrısı yaptı.

Kudüs'ün kaderini Filistinliler belirler

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasıyla Washington'un siyasi süreçteki rolünün sona erdiğini belirtti.

Ureykat, yaptığı yazılı açıklamada, Kudüs'ün geleceğine ilişkin kararı dikte edip Kongre'de Filistin halkına yapılacak yardımların kesilmesi kararı alan ve FKÖ bürosunu kapatan bir ara bulucunun, itidal ve barış süreci hakkında konuşamayacağını vurguladı. Ureykat, "Bunların hiçbir bağlayıcılığı bulunmuyor. Trump'ın bu kararıyla, Washington'un siyasi süreçteki rolü sona eriyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İsrail uygulamalarının "İsrail'den bile fazla" olduğunu, izlenen bu yöntemle kırmızı çizgilerin aşıldığını belirten Ureykat, ABD Başkanı Donald Trump'ın, bölgedeki aşırılık yanlısı gruplara yeni bir dinamizm kazandırırken ılımlı tarafları da hiç kimsenin daha önce yapmadığı şekilde yok ettiğinin altını çizdi.

İsrail'in Mescid'i Aksa ve Kudüs'e yönelik ihlalleri30 Kasım'da BM Güvenlik Konseyinde oylanmış, 151 oyla Kudüs'ün Filistin'in bir parçası olduğu belirtilerek İsrail'in yaptığı yasa dışı ihlaller kınanmıştı. BM üyesi 193 ülkeden, ABD, İsrail, Kanada, Marshal Adaları, Mikronezya ve Nauru İsrail lehine oy kullanmış, 9 ülke de çekimser kalmıştı.