Filistin belgelerine erişim açıldı

Osmanlı arşivlerindeki Filistin belgelerine internet üzerinden erişim sağlanmaya başladı.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Filistin'e dair belge ve dokümanların bir kısmı Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfasında erişime açıldı.

AA muhabirinin Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, YTB desteği ile Filistin Araştırmaları İmar ve Dayanışma Derneği tarafından 2013 yılında başlatılan "Osmanlı Arşivlerinde Filistin Belgeleri Projesi" kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 90 bin arşiv belgesi tarandı ve transkripsiyonu yapıldı.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Filistin'e dair vakıf ve özel mülkiyete ait arazi ve tapu kayıtları ile belge ve dokümanları tespit etmek suretiyle Filistinlilerin hak arayışlarında bu belgelerden istifade etmelerinin sağlanmasını amaçlayan "Osmanlı Arşivlerinde Filistin Belgeleri Projesi" kapsamında ayrıca "Filistin Yer İsimleri Kılavuzu ve Atlası" da hazırlandı.

Proje çalışmaları bir yandan devam ederken, tespit ve transkripsiyonu tamamlanan belge ve bilgilerin kullanıma açılması için çıktılar, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile paylaşıldı.

Bu çerçevede, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfası "https://www.devletarsivleri.gov.tr" adresinde Filistin dosyasının yer aldığı bir bölüm oluşturuldu ve Filistin Yer İsimleri Kılavuzu ve Atlası yayına açıldı.

Asıl halleriyle eşleştirmeleri devam eden, transkripsiyon ve özeti tamamlanmış arşiv belgelerinin ise çalışmanın tamamlanmasının ardından aynı bölümde kullanıma açılması planlanıyor.