Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Başsavcı vekili Zekeriya Öz, savcılar Muammer Akkaş ile Oktay Erdoğan ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında aldığı inceleme kararı hakkında açıklamalarda bulundu.
"(DUBAİ TATİLİ) HANGİ MENFAAT KARŞILIĞINDA GİDİLMİŞTİR YA DA BÖYLE BİR MENFAAT VAR MIDIR?
Bir gazetecinin "Bir savcının bir işadamı tarafından tatil yapması hukuki açıdan ne kadar etiktir" şeklindeki sorusuna Feyzioğlu, "Böyle bir şey varsa çok yakından incelenmesi gerekir. Hangi menfaat karşılığında gidilmiştir ya da böyle bir menfaat var mıdır? Dost mudur, dostluk mudur bunların ortaya çıkması gerekir. Eminim yargı sürecinde bu ortaya çıkar" şeklinde yanıt verdi.
"HSYK'NIN EMNİYET MÜDÜRÜ HAKKINDA İNCELEME YAPMA YETKİSİ YOKTUR"
Feyzioğlu, bir gazetecinin "HSYK 3. Dairesi'nin İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında inceletilme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusunu ise "Ben onun bir yanlış haber olduğunu düşünüyorum. Çünkü HSYK'nın elinde kapsamında olan bir kişi değil. Olsa olsa suç duyurusunda bulunabilir. Yoksa kendisinin bir inceleme yapma yetkisi yoktur" şeklinde yanıtladı.
"BU SAVCILARIN YERLERİ DEĞİŞTİRİLMELİ"
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ramazan Arıtürk, HSYK'nın 17 Aralık operasyonunu yürüten savcılar ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında soruşturma başlatmasını değerlendirdi.
Hakimler ve savcıların, yapmış oldukları işlemlerde ahlaka ve etiğe uygun hareket etmek durumunda olduğunu söyleyen Arıtürk, "Bu soruşturma savcıları baştan itibaren hiçbir şekilde yasaların kendilerine vermediği yetkileri kullanarak birçok insanı mağdur etmişlerdir. Savcılar sorumsuz değildir, sorumlu olması gereken kurallar vardır. Hesap vermesi gereken makamlar vardır. Cumhuriyet savcıları bir suç ihbarı karşısında soruşturma yapmak yetkileridir ancak hiçbir yetki tanımadan ve şahsi amaçları çerçevesinde olduğunu düşündüğümüz hareket ve tavırları hiçbir hukuk sistemi kabul edemez. Böyle bir durumda Türkiye hukuk değil, yargıçlar devletine döner. Savcıların yapmış oldukları eylemler ve işlemler demokrasiye ve hukuka tahakküm etmek gibi niyet taşıdığı ortaya çıkmaktır. HSYK'nın yaptığı soruşturma yerinde bir soruşturmadır. Bu savcıların süratle yerlerinin değiştirilmesi gerekir. Aksi halde hukuka, yargıya güven kalmaz" diye konuştuç
"HSYK EMNİYET MÜDÜRÜNÜN AMİRİ DEĞİL"
HSYK'nın emniyet müdürü hakkına soruşturma yapmasının hukuka uygun olmadığını ifade eden Arıtürk, "Kaldı ki emniyet müdürü hukuka uygun işlem yapmıştır. Yapılan yönetmelik değişikliği çerçevesinde emniyet müdürüne talimat vermesi gereken kişi cumhuriyet başsavcısıdır. Emniyet müdürüne talimat vermek suretiyle iş yaptırmaya çalışan savcı hukuku çiğnemiştir" diye konuştu.
HSYK'nın emniyet müdürlerinin amiri konumunda olmadığını da ifade eden Arıtürk, "Emniyet müdürü hukuka aykırı bir işlem yapmışsa İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatabiliri. HSYK'nın bu konuda bir görev ve yetkisi yoktur. Böyle bir şey yapıyorsa HSYK da suç işlemiştir" şeklinde konuştu.
Kaynak: DHA