Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS çalışma evleriyle ilgili yürüttüğü soruşturmada, örgüt üyelerinin gizli haberleşme programı ByLock hesaplarına erişim sağlamak amacıyla bazı GSM hatlarını kullandığını tespit etti. Bu GSM hatlarının gerçek sahipleri olarak belirlenen 2 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
ByLock nedir?ByLock, anonim kullanıcıların şifreli bir şekilde mesajlaşabilmesine olanak tanıyan bir akıllı telefon uygulamasıdır. 2014 yılında Google Play ve App Store'da kullanıcıların erişimine sunulmuş ve 2016 yılına kadar toplamda 600 bin kişi tarafından indirilmiştir. Bu indirmelerin çoğunluğu Türkiye, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gerçekleştirilmiştir.
Uygulamanın yapımcısı olarak başlangıçta David Keynes ismi verilmişse de, daha sonradan yapımcının aslında Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir Türk vatandaşı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca uygulamanın kaynak kodlarında Türkçe kelimelerin kullanılması, uygulamanın Türk bir geliştirici tarafından yapıldığına dair ipuçları sunmuştur.
ByLock'un en dikkat çeken kullanımı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ortaya çıkmıştır. Darbecilerin ve FETÖ terör örgütü üyelerinin bu uygulama üzerinden iletişim kurduğu belirlenmiştir. Darbe sonrasında FETÖ terör örgütü üyelerine yönelik açılan davaların önemli delillerinden biri olarak kullanılmıştır. Millî İstihbarat Teşkilatı tarafından ele geçirilen ByLock veritabanı, kullanıcıların takma isimlerle örgüt içi yazışmalar yaptığını ortaya koymuştur.
FETÖ terör örgütüFETÖ, kısaca "Fethullahçı Terör Örgütü" olarak bilinen bir terör örgütünün kısaltmasıdır. Bu örgütün tam adı "Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" olarak geçmektedir. Örgüt, Türkiye'de 2016 yılında gerçekleşen darbe girişiminin arkasındaki ana aktör olarak kabul edilmiştir.
FETÖ'nün lideri olarak kabul edilen Fethullah Gülen, terör örgütün kurucusu olarak bilinir. Örgütün amacının, devletin temel kurumlarına sızarak, devleti ele geçirmek ve yönetimini ele geçirdikten sonra kendi ideolojik ve siyasi amaçlarını uygulamak olduğu iddia edilir. Örgüt, eğitim kurumları, medya, yargı, polis ve askeri kurumlarda etkili bir şekilde örgütlenmiştir.
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi, Türkiye tarihinde önemli bir olaydır. Bu darbe girişimi sırasında, örgüt üyelerinin bir kısmı askeri birlikleri ele geçirmeye çalışmış ve devletin kontrolünü ele geçirmeye yönelik bir darbe girişiminde bulunmuştur. Ancak, darbeyi engellemek için halkın büyük bir direnişi ve Türk hükümetinin müdahalesi sonucunda darbe bastırılmıştır.
Bu darbe girişimi sonrasında Türkiye'de FETÖ'ye yönelik çok sayıda operasyon düzenlenmiş, üyeleri ve destekçileri hakkında dava açılmıştır. FETÖ, Türkiye'de terör örgütü olarak kabul edilmekte ve örgüt üyeleri ile ilişkilendirilen kişiler yargılanmaktadır. FETÖ'nün faaliyetleri ve hakkındaki yargı süreçleri, Türkiye'de ve uluslararası düzeyde önemli bir konu olarak ele alınmaktadır.