Fesleğen yağının faydaları ve kullanım alanları

Fesleğen yağı, bitkisi gibi hoş kokusu ile haricen ve dahilen kullanılabilen çok faydalı bitkisel bir yağdır. Fesleğen yağı kozmetikten mutfaklara kadar pek alanda kullanılır. Sizin için fesleğen yağının faydalarını araştırdık. Fesleğen yağının faydaları nelerdir?Fesleğen yağının içeriğinde neler bulunuyor? Evde fesleğen yağı nasıl yapılır? Fesleğen yağı ile selülit tedavisi nasıl yapılır? Bu yazımızda fesleğen yağı hakkında her şeyi bulabilirsiniz. İşte fesleğen yağının faydaları ve kullanım alanları...

Fesleğen yağı, bitkisi gibi hoş kokusu ile haricen ve dahilen kullanılabilen çok faydalı bitkisel bir yağdır. Fesleğen yağı kozmetikten mutfaklara kadar pek alanda kullanılır. Sizin için fesleğen yağının faydalarını araştırdık. Fesleğen yağının faydaları nelerdir?Fesleğen yağının içeriğinde neler bulunuyor? Evde fesleğen yağı nasıl yapılır? Fesleğen yağı ile selülit tedavisi nasıl yapılır? Bu yazımızda fesleğen yağı hakkında her şeyi bulabilirsiniz. İşte fesleğen yağının faydaları ve kullanım alanları...

Fesleğen nedir?

Ballıbabagiller ailesinin üyelerinden fesleğen, hoş kokusundan hemen ayırt ettiğimiz, bize yazı ve yaz mevsimiyle ilgili anılarımızı hatırlatan, yemeklerin ve pek çok tatlının baş rolü, Akdeniz’in simgelerinden, ılıman iklimi seven bir bitkidir. Boyu 20 ile 60 cm arasında değişen fesleğenin rengi yeşilin açıktan koyuya binbir tonunu alır. 5 cm’e kadar uzayabilen yaprakları boldur ve çok yumuşaktır, dokunulduğunda elde hemen kokusunu bırakır.

Çok dallı olan ve “reyhan otu” adıyla da bilinen bu bitki, Haziran ve Eylül ayları arasında pembe, ve sarı-beyaz renkte çiçek açar. Çiçekler, üstteki yaprakların üzerinde toplanır. Gövdesi diktir, tüysüz ya da çok hafif tüylüdür. Meyveleri oval, ufak ve parlak siyah renkte olur.

Tek yıllık bir bitki olan fesleğen, her yaştan insan için güzel bir ev hediyesidir.

Fesleğen, ılıman iklimi, kuru ve sıcak havayı seven tek yıllık bir bitkidir. Ana vatanı ve ortaya çıktığı bölge Asya (başta Hindistan olmak üzere) olan fesleğen günümüzde dünyanın dört bir yerindeki ılıman bölgelerde yetişir. Hassas bir bitkidir, soğuğa ve sert rüzgara dayanamaz. Ancak hiç rüzgarın olmadığı yerde de yetişemez. Güneşi sever ancak susuzluğu da fazla tolere edemez; bol su sever. İlgisiz ve susuz kalırsa kolay küser.

İtalyan mutfağının da baş tacı olan fesleğen, Tayland yemeklerinin de değişmez malzemelerindendir. Fakat İtalya’daki fesleğen ile Asya’daki fesleğen arasında belli başlı farklar vardır. Akdeniz tipi fesleğen, tatlı fesleğen olarak bilinir, yumuşak bir tadı vardır. Asya fesleğenine göre rengi biraz daha açık bir yeşildir. Asya fesleğenin yaprakları mora çalan bir renktedir ve daha büyüktür. Çiçekleri ise pembe renklidir. Bir başka fesleğen çeşidi de limon fesleğenidir; bu fesleğenden limon tadı alınır. Meksika’da yetişen tarçın fesleğeninden ise tatlı bir tarçın notası alınır. Bir de, Afrika’da yetişen mavi fesleğen vardır. Bu fesleğenden de naneli bir tat alınır.

Tüm bu fesleğen çeşitleri içinde, tüm dünya mutfaklarında en fazla kabul göreni Akdeniz fesleğenidir.

Fesleğen yağının içeriğinde neler vardır?

Fesleğen yağının içerisinde, linalol, sineol, öjenol, sitral, limonen, metil kavikol ve terpinol bulunur. İçeriğinde ayrıca A, B6, C ve K vitaminleri ile, yükse orada demir ve kalsiyum mineralleri bulunur.

Fesleğen Yağı Nasıl Yapılır?

Fesleğen yağını piyasadan rahatlıkla bulabilirsiniz. Ancak bu güzel kokulu ve aromalı yağı, evde kendi başınıza da kolayca hazırlamanız mümkündür. Evde pratik şekilde fesleğen yağı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve izlemeniz gereken adımlar şöyle sıralanabilir:

Evde fesleğen yağı yapmak için gerekli malzemeler:

50 gram fesleğen

100 gram halis zeytinyağı

Büyükçe bir cam kavanoz (şeffaf olması daha iyi olur)

Not: Bu noktada malzemeleri dilediğiniz gibi artırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey, kullandığınız fesleğen miktarının iki katı kadar zeytinyağı kullanacak olmanız. Eğer yağınızın konsantre olmasını tercih ederseniz, zeytinyağı miktarını artırabilirsiniz.

Fesleğen yapımında izlenmesi gereken aşamalar:

Öncelikle, fesleğeni küçük parçalara bölerek bir cam kavanozun içine doldurun.

Üzerine fesleğenin iki katı miktarda saf zeytinyağı dökün. Zeytinyağının doğal olmasına dikkat edin. Eğer yağın daha konsantre olmasını dilerseniz bitkinin üzerini örtecek miktarda zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı ve fesleğen karışımının olduğu cam kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Cam kavanozu evin Güneş alan bir bölümüne koyarak 20 gün ile 1 ay arası süre boyunca dinlenmeye bırakın.

Kavanozu bu süre boyunca aklınıza geldikçe, tercihen birkaç günde bir hafifçe çalkalayın. Süre tamamlandığında, fesleğen zeytinyağı karışımınızı temiz bir bez ya da tülbent yardımıyla bir başka kabın içerisine süzün.

Bez ya da tülbentte kalan bitkiyi de yine güzelce sıkarak süzün ki malzemeniz boşa gitmesin. Elde ettiğiniz yağı, koyu renkli bir başka cm şişenin içine koyun ve şişeyi etiketlendirerek ismini ve üretim tarihinizi yazmayı ihmal etmeyin.

Cam şişeyi serince ve Güneş almayan bir yerde ya da buzdolabınızın içinde muhafaza edin.

Bu karışımı düzgünce muhafaza ederseniz bir yıla kadar bozulmadan kullanma şansınız olabilir.

Fesleğen Yağının Faydaları Nelerdir?

Özellikle ağızda çıkan yaralarda fesleğen yağının kullanılması tavsiye edilmektedir. Gaz söktürücü etkisi olduğu da bilinmektedir. Ayrıca kanda mevcut olan ürik asitin miktarını azalttığı için gut hastalığına iyi gelmektedir. Bunların dışında fesleğen yağı kozmetik alanda da sıklıkla kullanılmaktadır. Saç bakımında kullanılan fesleğen yağı saçları beslerken aynı zamanda nemini kazanmasına da yardımcı olmaktadır. Ciltte oluşan lekeler için kullanıldığında ise, cilde nemini kazandırır, kuruluğunu engeller ve lekelerin giderilmesinde faydalıdır. Her kadının genellikle bacaklarında ortaya çıkan portakal kabuğu görünümünden selülitlerin yok olmasında çok faydalı olan bir yağdır. Beklenmedik bir anda arı sokması durumunda fesleğen yağını güvenle kullanabilirsiniz.Fesleğen yağını mutlaka çok fazla kullanmamaya özen gösterilmelidir. Hatta uzun süreli ve düzenli olarak kullanılması pek fazla önerilmez, çünkü sakıncalıdır. Bir fincan suyun içerisine ya da şekere 5 ile 6 damla kadar fesleğen yağı damlatılarak kullanılmalıdır. Özellikle 16 yaşından küçük olan çocuklarda ve gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. kullanma şekli de şöyledir: 1 fincan suya yada şekere 5-6 damla fesleğen yağı damlatılır. Fesleğen yağı faydalıdır fakat çok fazla miktarda kullanılmamalıdır.Uzun süre düzenli olarak kullanmakta sakıncalıdır. Hamile bayanlar, emziren anneler, bebekler ve küçük çocuklar uzak durmalıdır. Bunun yanı sıra ciddi böbrek rahatsızlığı olanlar, karaciğerinde problemi olanlar kullanmamalıdır.

Fesleğen Yağının Faydaları Nelerdir?

A, B6, C ile K vitaminlerini içermektedir.

İçeriğindeki linalol, öjenol, sineol, limonen, sitral, metil kavikol ile terpinol sayesinde antienflamatuar etki göstermektedir.

İçindeki demir ve kalsiyum minerallerinin oranı da fazladır.

Antibakteriyel özelliğe sahiptir.

İçeriğindeki magnezyum ve beta-karoten sayesinde ve antioksidan etkisiyle kalp sağlığı için faydası vardır.

Antimikrobiyal, antiviral ile güçlü bir antifungaldir.

Vücudu temizleyici etkisi bulunuyor.

Cilt lekelerini geçiriyor ve ciltteki kuruluğu almaktadır.

Cilt bakımında oldukça faydası vardır. Sivilce ve akneleri geçirmeye yardımcı olur. Cildi rahatlatıcı bir etkisi bulunuyor.

Selülitleri geçirmeye yardımcı olur.

Masaj yağı olarak kullanıldığında içeriğindeki yüksek magnezyum oranı kasları ile kan damarlarını rahatlatarak kardiyovasküler sisteme destektir. Aynı zamanda ise, kan akışını rahatlatır ve kalp ritmiyle ilgili düzensizlikleri gidermeye yardımcı olur.

Ağız içindeki yaraların iyileşme hızını artırır. Gargara olarak kullanılacak suya birkaç damla damlatabilirsiniz.

Baş dönmesini ve baş ağrısını gidermektedir. Özellikle migren sorunu olanların şifa bulmasına yardımcı oluyor. Bu etkisi için de buharı yapılarak kullanılabilirsiniz.

Öksürüğü keser ve bronşitin etkilerini azaltmaktadır. Astım tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun için buharı yapılarak kullanılabilirsiniz

Fesleğen yağı ile selülit tedavisi

Fesleğen yağının kadınların çokça şikayet ettiği ve portakal kabuğu görünümlü selülitleri geçirici etkisi vardır. İşte bu tedavi için evde hazırlayabileceğiniz pratik kür için bilmeniz gereken ise;

Gerekli malzemeler:

500 gram susam yağı 20 gram taze fesleğen 30 gram taze biberiye 10 gram fesleğen yağı 5 adet limon 10 gram kafur Büyükçe bir cam kavanoz (şeffaf olması daha iyi olacak)

Hazırlanışı:

Susam yağını diğer malzemelerle bir kase içerisinde karıştırınız. Karışımı bir cam kavanozun içine alarak ağzını sıkıca kapatarak ve Güneş gören bir yerde iki hafta boyunca bekletmelisiniz. Bu süre içinde aklınıza geldikçe kavanozu hafifçe çalkalayınız. İki haftanın sonunda, kavanozun ağzını açın ve içeriğini temiz bir bez ve ya tülbent yardımıyla süzünüz. Karışımın üzerine 5 damla limonun suyunu ekleyiniz. Bu karşımı bacaklarınıza sürüp masaj yapınız.

Isırgan tohumu yağının faydaları ve kullanım alanları