Fazla su içmenin zararları

Suyun faydaları saymakla bitmiyor. Ancak fazla tüketimde de zehirlenmeye sebep olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar günde bir insanın içmesi gereken su miktarını belirtmişlerdir. Peki fazla su içmenin zararları nelerdir? Günden ne kadar su içmeliyiz? İşte detaylar...

FAZLA SU AŞIRI TERLEMEYE NEDEN OLABİLİR

Birçok aşırı terleme hastası insan, aşırı miktarda su içenlerdir. Profesör Whiteley, hiperhidrozis de denilen aşırı terleme hastalarına ilk sorduğu sorunun "Ne kadar su içiyorsunuz" olduğunu söylüyor. Eğer ihtiyacınız olandan çok fazlasını içerseniz, bu da aşırı terlemeye neden olabilir.

INSOMNIA'YA NEDEN OLUYOR

Tahmin edebileceğiniz gibi fazla su içmek uyku kalitesini de bozar. Uykuya geçtiğimiz anda vücut anti-diüretik hormon salgılamaya başlar. Bu vücudun gece tuvalet ihtiyacının gecikmesini sağlayan sistemdir. Bu hormon sayesinde böbreklerin çalışması yavaşlar ve rahatça uzun saatler uyuyabiliriz.

Ancak akşam yatmadan önce iki ya da üç bardak su içmeniz hormona rağmen böbreklerin çalışmasını sağlar ve derin uykuya geçmenizi engeller.

SU ZEHİRLENMESİ YAŞAYABİLİRSİNİZ

2008 yılında 40 yaşındaki Jacqueline Henson, kilo verme amacıyla bir diyet programına girdiği sırada günde 4 litre su içtiği için birkaç saatte öldü. Sudan dolayı doz aşımı olmuştu. İngiliz Dietetik Birliği'nden Dr. Frankie Phillips, "Çok hızlı bir şekilde, aşırı miktarda su içmek, vücudun dengesini bozuyor." diyor.

BİR GÜNDE NE KADAR SIVIYA İHTİYACINIZ VAR

Detox yaptıranlar, spor antrenörleri ve diyet otoriteleri herkese günde en az 2 litre su içmesini önerir hatta bazen bu 4 litreye çıkar ancak İngiliz Sağlık Kurumu'na göre yetişkin kadınlarda bu ora 1.6 litredir. Erkekler için ise 2 litre yeterlidir. Ayrıca bu sıvı miktarına çay, kahve, süt gibi içtiğiniz her şey daildir.

NE KADAR SIVI YETERLİ?

Peki sizin için ne kadar sıvının yeterli olduğunu düşünüyorsunuz. Ne kadar çok aktifleşirseniz o kadar sıvıya ihtiyacınız olur. Ayrıca havanın sıcaklığıyla da tabii ki almanız gereken sıvı miktarı artar. Yani su içmek susamakla alakalı. Eğer susamıyorsanız sürekli su içmenize gerek yok. Ayrıca idrarınızın renginin de takip edin. Rengi koyulaştıysa bu demektir ki daha fazla su içmelisiniz.