Facebook virüsü nasıl temizlenir?

Sizin haberiniz yokken Facebook hesabınızdan paylaşımlar oluyorsa, arkadaşlarınızın duvarlarına sizin adınızla link içeren videolar, resimler, yazılar paylaşılıyorsa, Facebook hesabınıza zararlı bir eklenti, virüs bulaşmış olabilir. Peki Facebook virüsleri nasıl temizlenir? İşte detaylar...

Facebook virüsleri nasıl temizlenir? Facebook virüsü nedir? Sorularının yanıtları haberimizde...

Facebook virüsü nedir?

Son dönemde yayılan Facebook virüsleri oldukça tehlikelidir. Sadece duvarınıza sizden izinsiz bir şeyler paylaşmaz. Ayrıca bilgisayarınıza Trojan yani truva adı denilen bir program yükleyerek, şifre, kredi kartı bilgisi gibi hassas bilgileri çalarlar. Ayrıca başkalarının bilgisayarınıza uzaktan girmesini, bilgisayarınızı tamamen kontrol edebilmelerine olanak sağlarlar.

Ayrıca hiç tanımadığınız kişileri takip etmeye ve bilmediğiniz sayfaları takip beğenmeye başlarsınız.

Facebook kullanıcı adımı ve şifremi başkasına vererek virüsden kurtulabilir miyim?

Hayır. Virüs Facebook hesabınıza değil bilgiayarınıza bulaşır. Hangi bilgisayarı kullanıyorsanız, hangi bilgisayarda virüs ile karşılaştıysanız o bilgisayarın virüslerden temizlenmesi lazım. Bu sebepten parolanızı başkaları ile paylaşmayın.

Google Chrome'u silmek Facebook virüsünü temizler mi?

Hayır. Google Chrome'u silmek ve başka bir tarayıcı kullanmak "Pisliği halının altına süpürmek" gibidir. Virüs hala bilgisayarınızdadır ama kendini belli etmiyordur. Chrome'u silmek Facebook'ta sizin adınıza yapılan paylaşımları durdurur ama hala şifrelerinizin çalınma tehdidi devam eder.

Facebook'a cep telefonu veya tabletten giriyorum. Virüsü nasıl temizleyeceğim?

Virüs cep telefonunuza veya tabletinize bulaşmaz. Eğer sizin adınıza paylaşımlar yapılıyor ve sadece cep telefonundan Facebook'a giriyorsanız bu Facebook altında çalışan bir uygulamadır. Bunun ile ilgili çözümü aşağıda bulabilirsiniz.

Şuanda yaygın olarak karşılaşılan iki tür Facebook virüsü mevcut.

Uygulama olarak Facebook altında çalışan uygulamalar. Chrome tarayıcısına kendini ekleyen ve bir Truva atı içeren çok daha tehlikeli olan virüsler

İlk virüs türünde, Facebook hesabınızda gezinirken arkadaşlarınızın paylaştıkları bazı zararlı kod içeren linkleri tıkladığınızda, farkında olmadan Facebook altında çalışan uygulamalara sizin adınıza paylaşımda bulunmaları için yetkiler verirsiniz. Bu uygulamalardan kötü niyetli olanlar sizin adınıza paylaşımlarda bulunur. Bu teknik olarak bir virüs değildir.

İkinci virüs türünde, yine arkadaşınızın paylaştığı bir linke tıkalrsınız. Bu link sizi farkında olmadan Facebook dışında bir siteye yönlendirir. Bu site üzerinden adı Videom.Exe, BenimVideom.Exe, Chromadobe.x86_64.exe gibi çalıştırılabilir fakat video görünümüne sahip virüsli bir dosya indirirsiniz.

Örneğin "Facebook profilinize kim baktı?", "Sizi engelleyenleri görün", "Yetenek sizsiniz'e katılın", "Senin için vu videoyu hazırladım","İzleyin günlerdir uğraş veriyorum" gibi çarpıcı başlıklar halinde paylaşılan pek çok link zararlı kodlar barındırır ve sizden farkında olmadan yetki alarak paylaşımlarda bulunurlar.