Ezan duası nedir? Ezan duası nasıl okunur? Ezan duasına dair merak edilen her şey yazımızda. Peygamber efendimizin ezan okunurken dua ettiğimiz vakit dualarımızın kabul olacağına dair ve bu anlarda dua etmemiz yönünde tavsiyeleri vardır.
Müezzinin ezanını işittiğiniz anda sizlerde ezanı tekrar ediniz. Sonra bana salat ve selam okuyunuz. Her kim bana salat okursa, Allah ona on defa rahmet buyurur. Sonra Allah’tan benim için bir vesile isteyiniz. Çünkü vesileler Cennette bir derecedir ki, o Allah’ın kullarından yalnızca birine layık olur’ şeklinde Hz Muhammed tarafından buyrulmuştur. Ezan, İslam dininin temel prensiplerinin taşıyan kutsal bir çağrıdır. Ezan okunan zamanlar ise duaların kabul olduğu zaman dilimleri olarak bilinmektedir. Bu önemli anları Hz Muhammed’in bizlere öğretmiş olduğu ezan duasını okuyarak onun sünnetlerine uymak ve bu dua ile birlikte kıyamet günün Hz Muhammet Peygamberimizin şefaatine kavuşmak çok önemlidir.Yine Hz Muhammed’in buyurduğuna göre; ‘ Bir kimse ezan dinledikten sonra bu duayı okursa, kıyamet günü şefaatim ona helal olur’ şeklinde buyurmuştur. Günde 5 kez okunan ezanla birlikte bu duanın okunmasının ne kadar önemli olduğunu peygamberimiz bizlere bildirmiştir. Ezan okunurken duaların reddedilmediği bir gerçek olduğundan, dua edilmesi de o derece önemlidir. Hayırlara erişmek isteyen insanların ezanla birlikte ezan duasını okumasını tavsiye eden âlimler, kıyamet gününde şefaat bulmak için de bu duanın öneminden dikkatle bahsetmektedir. Birçok dini kitapta da ezan duası rivayetlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ezan Duası Okunuşu
Allahumme Rebbe hazihi’d-da’veti’t-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü’l-mîâd
Ezan Duası anlamı Allah’ım! Ey bu tam davetin ve kılınacak namazın Rabb’i, Muhammed’e (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) vesileyi, fazileti ve yüksek dereceyi ver, O’nu kendisine vaadettiğin Makam-ı Mahmud’a ulaştır Ezan Duası Arapça Okunuşu
اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلَاةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّداً الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَالدَّرَجَةَ الرَّافِعَةَ وَابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً الَّذِي وَعَدْتَهُ إَنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ
Peygamber efendimiz buyurdu ki
Kim ezanı işittiği zaman: Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi Allahım! Muhammed'e vesîleyi ve fazîleti ver. Onu, kendisine vaadettiğin makâm-ı mahmûda ulaştır, diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vâcip olur.
Ezan hakkında bilgi İslamiyette ilk ezan 15 haziran 622 yılında Medine-i Münevvere de Hz.Bilal tarafından okunmuştur. O dönemlerde müslümanlık tam yaygınlaşmadığı için, Müslümanlığı kabul etmeyen kesimler tarafından gördükleri zulüm üzerine ALLAH Rasulu’nun yolunda gidenler ezan vakitleri geldiğinde bir araya toplanarak Namazı beraberce gizli ve tenha yerlerde kılarlardı.
Müslümanların çoğalması ve mekke’deki gibi engel olunacak bir durum olmadığından ötürü Namaz vakitlerinde cemaatin bir araya gelmesi amacı ile çeşitli fikirler ortaya atılmış ve bunların içinde en uygun olanının yüksek bir yerden ezan okumak olduğuna karar verilmiştir. Hz. Bilal Mescid-i Nebevinin yanı başındaki yüksek bir evin damında ezan okuyarak ALLAH’ın büyüklüğünü ilan edip müslümanları namaza davet ederek ilk ezanı okumuş oldu. Ezanın içerisinde müslümanları namaza davet eden sözler yer almaktadır. Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) Hayye ale'l-felâh (Haydi kurtuluşa). Sabah ezanında diğer vakit ezanlarına farklılık olarak esselatu hayrun minen nevm geçmektedir. Yani namaz uykudan hayırlıdır anlamını taşır.
Erkeklerin ezan ve ikamet okumaları sünnet, Kadının ise ezan ve ikamet okuması mekrühtur. Çünkü kadının sesini yükseltmesi caiz değildir. Hangi durumlarda ezan ve ikamet okunur. Kırda, yalnız veya cemaat ile farz kılarken, erkeklerin ezanı ve ikameti yüksek sesle okumaları sünnettir. Birkaç kazayı bir arada kılan, ezan ve ikamet okur. Sonraki kazaları kılarken, hepsine ikamet okur, ezan okumasa da olur.
Evinde yalnız veya cemâ'at ile vakit namazı kılan, ezân ve ikâmet okumaz. Çünkü, cami'de okunan ezân ve ikâmet evlerde de okunmuş sayılır. Fakat, okumaları iyi olur. Müezzinin sesini evden duymak şart değildir. Cami'de ezan okunmazsa veya şartlarına uygun okunmaz ise, evde yalnız kılan ezan ve ikamet okur.
Misafir olanlar, kendi aralarındaki cemaat ile de, yalnız kılarken de, ezan ve kamet okur. Seferi olan kimse, bir evde yalnız kılarken de, ezan ve ikâmet okur. Çünkü, cami'de okunan, onun namazı için sayılmaz. Seferi olanlardan bazısı, evde ezan okursa, sonra kılanlar okumaz.
Ezan’ın okunuşu
Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Eşhedü en lâ ilâhe illâllah Eşhedü en lâ ilâhe illâllah Eşhedü enne Muhammeder-Resûlüllah Eşhedü enne Muhammeder-Resûlüllah Hayye ale's-Salâh Hayye ale's-Salâh Hayye ale'l-Felâh Hayye ale'l-Felâh Allâhu Ekber Allâhu Ekber Lâ ilâhe illâllah
İLGİLİ HABERLER