Uzun zamandır gündemdeki yerini koruyan EYT teklifi komisyondan geçti. Emekli olmak için bekleyenleri ilgilendiren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
EYT düzenlemesi için yavaş yavaş sona gelindi. Emeklilikte Yaşa Takılanları kapsayan yasa telifi için gözler Resmi Gazete'de yayımlanmasına çevrildi. Düzenlenen yeni yasa 9 Eylül 1999 senesinden önce sigorta kapsamına dahil edilen çalışanları kapsıyor. Prim gün sayısı ile birlikte istenen yılı da dolduran herkes yasadan faydalanabilecek. Düzenlemeye ilişkin yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunulduktan sonra kabul edildi.
EYT ŞARTLARI NELER?Yasanın mecliste kabul edilmesinin ardından milyonlarca kişi EYT şartları neler sorusuna yöneldi. Düzenlemeye ait şartları öğrenmeye çalışan vatandaşlar arama motorları üzerinden detaylara ulaşmaya çalışıyor. Meclise sunulan yasa teklifi dört farklı maddeden oluşuyor. Yaşlılık ve emekli aylığı almayı bekleyen adaylar için belirlenen şartlara göre teklifin yürürlüğe girmesinden aylık almak için başvuru yapan adaylardan emekli aylığı ya da yaşlılık aylığı almak isteyenlerin yaş şartıyla birlikte diğer şartları da taşıması halinde söz konusu aylıktan yararlanabiliyor. EYT şartları ise şu şekilde, emekli olmak isteyen çalışanların sigorta girişinin 8 Eylül 1999 öncesinde yapılması gerekiyor. EYT'de sigortalı olarak çalışan kadınların sigortalılık süresinin 20 yıl olması bekleniyor. Bu süre erkek adaylar için 25 yıl olarak ön plana çıkıyor. EYT şartlarında primlerin tam ödenmesine ek olarak sigorta şartının sağlanması dışında herhangi bir şart yer almıyor
EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?EYT başvuruları ne zaman yapılacak sorusunu merak edenler için, düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra adaylar başvurularını yapabilecekler. EYT başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumlarına gitmeye gerek kalmadığı haberi duyurulmuştu. Emekli olmayı bekleyen vatandaşlar EYT başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden tamamlayabilecekler. Düzenlemenin önümüzdeki hafta Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.