Artvin'e 99, Yusufeli ilçesine 5 kilometre uzaklıkta olan yaklaşık 150 nüfuslu Irmakyanı köyüne, sadece Çoruh Nehri üzerine kurulu asma köprüden ulaşılabiliyor.
Temeli hafta içi atılan Yusufeli Barajı'nın bölgeyi sular altında bırakacak olması nedeniyle yeni bir köprü beklentisi olmayan köylüler, yaya geçişinin yanı sıra tehlikeyi göze alarak, 80 metre uzunluğunda, 2,5 metre eninde ve nehirden 15 metre yükseklikte olan köprüden araçlarıyla da geçiyor.
Köy sakinlerinden 65 yaşındaki Mehmet Şimşek, köprünün ilk önce yayaların geçmesi için yapıldığını belirterek, 'Köprüyü yayalar için yaptık. Sonra araçların da geçmesine ihtiyaç duyduk ve köprüyü destekleyerek sağlamlaştırdık' dedi.
Köprüden 5 tondan ağır araçların da geçtiğini ifade eden Şimşek, 'Köprü köyümüzün tek ulaşım yolu. 44 yıldır köyümüze, evlerimize köprüler sayesinde gidebiliyoruz. Kışlık odun yaptığımız zaman da kamyonetlerle odunlarımızı bu köprüden geçiriyoruz. Çarşıya, mezralarımıza giderken hep bu köprüyü kullanıyoruz' diye konuştu.
Irmakkaya'nın ilçe merkezine en yakın köylerden biri olduğunu dile getiren Şimşek, Yusufeli Barajı'nın tamamlanıp su tutulmaya başlamasıyla köprünün de su altında kalacağını, bu nedenle köprüyü yaparken yetkililerden fazla yardım alamadıklarını, kendi imkanlarını kullandıklarını söyledi.
Düğün, cenaze gibi merasimlerde de köprüyü kullanıyoruz
Köy muhtarı İsmail Şimşek, mahallede yaşayanların, evlerinin eksiklerini köprüden ulaşım sağlayarak giderdiklerini kaydederek, 'Düğün, cenaze gibi merasimlerde bile bu yolu kullanıyoruz. İnsanlar düğünlerde gelinlerini, tahta köprüden geçirerek evlerine ulaştırıyor' dedi.
Baraj yapılacağı için köyün göç verdiğini belirten Şimşek, 'Eskiden köyümüzde 250 kişi yaşıyordu. Şimdi 55 hanede 150 nüfus var. Bizler de ne yapacağımızı bilmiyoruz' diye konuştu.
Okula giden öğrencilerin de köprüden geçtiklerini ifade eden Şimşek, 'Köyümüzde taşımalı eğitim gören 20'ye yakın öğrenci var. Onlar da servisle köprüden geçerek okullarına gidiyor. Köprünün halatları eskidi, güvenilir değil ama karşıya geçmemizi sağlayan tek ulaşım yolu burası' dedi.
İtfaiye aracı geçemedi
Irmakyanı köyünün eski muhtarlarından 71 yaşındaki Ahmet Alkan da köyde 15 sene muhtarlık yaptığını söyleyerek, 'Muhtarlık dönemimde Gebze'den çelik halatlar getirerek köprümüzü sağlamlaştırdık ve araçlarımızla geçmeye başladık' diye konuştu.
Yaklaşık 20 yıldır çelik halatlı köprüden geçtiklerini ifade eden Alkan, şunları söyledi:
'Köprümüz eskiden tahtadandı. O köprüyü sel suları söktü. Ondan sonra bu köprüyü yaptık. Daha sonra köprüyü küçük araçların da kullanabilmesi için sağlamlaştırdık. 1992'de köyümüzde yangın çıkmıştı. İtfaiye aracı köprüden geçemediği için köyde çok sayıda ev yanmıştı. Her an tehlike içindeyiz. Köprünün halatları eskidi, geçerken korkuyoruz ama evimize gitmek için başka yolumuz yok, mecburuz.'