Evde evcil hayvan beslemek caiz mi?

Evde evcil hayvan beslemenin dinen uygun olup olmadığını araştıran vatandaşlar bu konu hakkında araştırma yapmaya devam ediyor. Peki İslam dininde Evde evcil hayvan beslemek caiz mi? İşte merak edilen sorunun yanıtı...

Evde hayvan beslemenin günah mı yoksa caiz mi olduğu konusunda birçok farklı görüş ve söylentiler vardır. Kimileri ise her evde bir hayvan olması ve çocukların hayvanlarla birlikte büyüdüğü takdirde empati duygusu ve ahlaki değerlerin gelişiminde önemli rol oynadığı belirtilmektedir.

Hangi hayvanlar evde beslenir, hayvan olan eve melekler girer mi, evde beslenen hayvanların sağlığımıza zararı olur mu ? gibi pek çok soru hayvan severlerin öncelikli araştırma konusu olmuştur.

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, evde hayvan besleyen çocukların diğer çocuklara oranla 18 gün daha fazla okula gittikleri belirlenmiştir. Araştırm sonuçları %28’lik bir bölümü oluşturan ailevi problemler yaşayanların şefkati hayvanlarda aradıklarını belirledi. Çocuklarda en ideal hayvan besleme yaşı ise 5-8 yaş aralığıdır.

HAYVAN BAKIMINI İHMAL ETMEYİN

Evde kedi ve köpek gibi tüğ döken hayvanları besliyorsanız bakımlarına oldukça dikkat etmelisiniz. Rutin bakımlarını aksatmamalı ve aşılarını zamanında yaptırmalısınız. Hem hayvanınızın sağlığı hemde sizin sağlığınız için oldukça önemli olan bu durumu ihmal etmeyiniz.

KEDİ VE KÖPEK BESLEMEK CAİZ Mİ? İslam dinine göre evde kedi beslemenin caiz olduğu fakat köpeklerin bahçede uygun alanlarda beslenmesi gerektiği bilinmektedir. Ancak bahçede beslenen köpeğin hiçbir sakıncası olmaz. Köpekler sadık hayvan olmakla birlikte koruma içgüdüleri oldukça yüksektir.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) kedilerin pis hayvanların olmadığını ve onların gezdiği yerde namaz kılınabileceğini belirtmiştir. Sahabelerden bir hanım;

“Abdest alması için kaba su koymuştum. Kedi gelip o kaptan su içince dayım Ebu Katade kedinin biraz daha su içmesi için kabı kedinin önüne koydu. Benim hayretle baktığımı görünce dedi ki” :

‘Niye hayret ettin? Resulullah efendimiz buyurdu ki’; “Kedi necis değildir.Etrafınızda dolaşan sevimli bir hayvandır.”

Peygamber efendimiz ise hadislerinde köpek beslenen eve rahmet ve istiğfar meleklerinin girmediğini belirtmiştir. Ancak azrail, koruyucu melekler gibi sevab ve günahları yazan melekler girer ve görevlerini icra ederler.

Fakat günümüzde apartman hayatında kedi beslemek, köpek beslemek gibi zordur. Kedilerin tuvalet ihtiyaçları için uygun alan bulmalarında kum torbaları yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle temizliğe ve bakıma çok dikkat etmek gereklidir.

HAYVANLARI KAFESTE BESLEMEK CAİZ Mİ? Kafeste yaşamaya alışkın olmayan hayvanların kafese mahkum edilmesi caiz değildir. Ancak akvaryumda balık beslemenin bir sakıncası yoktur. Balığı akvuryumda beslemek balığa hapis değildir. Balık zaten suda yaşar.

Çocukların hayvanlarla birlikte büyümesi, hayvan sevgisinin çocuklara küçük yaşta aşılanması çok önemlidir. Bu çocuklarda merhamet duygusunu da geliştirmektedir. Çocukların hayvanları bir oyuncak olarak değil bizler gibi bir canlı olduğunu, onlarında acı hislerinin olduğunu ve bizim gibi duyu organlarına sahip oldukları öğretilmelidir.

HAYVAN BESLEMENİN ÇOCUKLARA KATKILARI NELERDİR?

Yardım duyguları gelişir. Dostluk kavramları gelişir. Sorumluluk almayı erken yaşta öğrenirler. Daha ılımlı ve sakin yapıda olurlar. Empati kurmayı öğrenirler. Sevme ve sevilmeyi öğrenirler. İçine kapanık hallerinden sığrılırlar. Koruma ve korunma duygusu gelişir. Bağlılık duygusu gelişir. Sosyalleşmeyede sıkıntı çekmez.