Etiyopya’da Camii sevdalıları

İslamla müşerref olan ilk ülke Habeşiştan’da (Etiyopya) Müslümanlar etnik ve kültürel kimliklerini koruyabilmek için camii yapımına hız verdiler. Gufra bölgesinde misyonerlerin yaptıkları yardımlarla halkı Hristiyanlaştırmak istemelerini gören 3 genç imkanlarını seferber ederek Aksa Camii yapımına başladı.

İsmail ZELVİ

Zengin toprakların fakir bekçileri olarak kalmak istemeyen Etiyopyalı Müslümanlar makus talihlerini yenmek için eğitim ve ibadet mekanlarına ihtiyaç olduğunu belirttiler,

Halkının tamamı Müslüman olan Gufra’da misyoner çalışmaların tehlikesini gören Yasin Nureddnr, Meftah Nureddin ve Ahmet Şerif Gufra Merkez’de camii yaptırmak için kolları sıvadılar.

20 bin kişi Aksa camisini bekliyor

3 sene önce başladıkları Aksa Camii’nin kaba inşaatını tamamladıklarını belirten gönüllü gençlerden Mimar Yasin Nureddin, “ Gufra bölgesinde 7 yerleşim yerinde 20 bin kişi yaşıyor. 7 yerleşimin Cuma ve bayram namazı kılabilecekleri bir yer yoktu. 3 sene önce kolları sıvadık. 450 kişinin namaz kılabileceği bir Camii inşaatına başladık. Bu güne kadar 3 milyon Bir (Etiyopya para birimi) harcadık. Yardım severlerden yeteri kadar yardım alabilirsek bir an önce Camiimizi tamamlamak istiyoruz” dedi.

Yetimler için de yurt olacak

Aksa Camii’ni külliye şeklinde düşündüklerini belertin Nurettin, Camimizde aynı anda 450 kişi namaz kılabilecek, şu anda minaresi, lavobaları, medresesi ve en önemli ihtiyaç olan su kuyusu eksik. Camiinin ince inşaatını da tamamladıktan sonra ibadete açmayı planlıyoruz. 650 metrekare olarak planladığımız medreseyi aynı zamanda yetim çocukların kalabilecekleri ve eğitim alabilecekleri yetim merkezi olarak düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Misyonerler harekete geçti

Camii yapımının engellenmesi için merkezi hükümeti elinde tutan Protestanlardan yoğun baskı gördüklerini belirten, “Yasin Nureddin, “Biz camii yapımına başlayınca, onlarda tek bir hristiyanın yaşamadığı bölgede, hemen caminin yanındaki arsayı aldılar. Buraya kilise yapmak için gerekli izinleri aldılar. Örtülü olarak faaliyetlerimiz engelleniyor. Halk arasında her ne kadar Müslüman-Hristiyan çatışması yaşanmasa da, Devlet, Hristiyan misyoner örgütlerin önünü açıyor, Müslüman tesisleri kurmakta zorluk çıkartıyor" şeklinde konuştu.