​Esnaflık ölmemiş dedirten olay

Kapitalizmin getirdiği bütün yozlaşmışlıklara rağmen, özellikle esnafımızın kendi değerlerine sadık bir şekilde ticaret yapması, toplumsal yapımızı dimdik ayakta tutuyor adeta.

Toplumun temel taşı olan esnafın ticaret ahlakına sadakati ve toplumsal yozlaşmanın önündeki en büyük engel olarak değerlendiriliyor.

Ülkemize yerleşen bir yabancının geçtiğimiz gün bir esnafla ilgili yaşadığı olay, Türkiye’nin bu sağlam temellerini anlatmak için örnek olay olarak değerlendirilebilir.

Irak'ın saygın gazetecilerinden Botan Muhammed'in yaşadığı bir olay Türkiye'de "Ahilik ve esnaflık kültürü"nün hala ayakta olduğunu gösteriyor.

Birçok Iraklı ve Ortadoğulunun Avrupa'da yaşama isteğinin aksine gazeteci Muhammed, Türkiye'ye yerleşmeyi ve bu ülkede yaşamaya karar veriyor. Kararının gerekçesi ise çok önemli, "Türkiye'de bize ait çok şey var ve Türkiye'de insanî ilişkiler bütün sosyolojik travmalara rağmen hala iyi durumda" diyor meslektaşımız Botan Muhammed.

Muhammed, Türkiye'nin yaşadığı pandemi ve ekonomik krize rağmen, bir esnafın hiç de küçümsenmeyecek miktarda kayıp bir para ile imtihanını kendi kalemiyle şöyle anlatıyor:

NEDEN TÜRKİYE'DE YAŞAMAK İSTİYORUM?

"Bir Iraklı olarak İstanbul’a yerleşmeye karar verdiğimde gerek doğası gerek de insanları sebebiyle tercihim Sarıyer’den yana oldu. Buradaki insanlar bize kucak açtılar. Yaklaşık 6 yıldır ailecek huzurlu bir yaşam sürüyoruz burada.

Bilenler bilir Sarıyer birçok lezzete ev sahipliği yapan restoranlarıyla bilinir. Sahil boyunca uzanan bu restoranlardan biri de Pileki Pide Restoran. Hem aile yemeklerimizde hem de misafirlerimiz geldiğinde bu restoranda yemekler yiyoruz. Her defasında da mutlulukla ayrılıyoruz.

Üç gün önce yine Irak’tan gelen misafirlerimi de Pileki Pide Restoran’da ağırladım. Gecenin sonunda misafirlerimi otellerine uğurladım ancak ne yazık ki otele giden misafirler 7 bin dolara yakın paralarını kaybettiklerini fark ettiler. Sabah restorana gittiğimde restoran sahibi Yakup Güngör Mutlu beni bekliyordu. Restoran sahibi gece boyu bana ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Bu güzel işletme sahibi ve çalışanları böyle bir dönemde adeta bir insanlık dersi verdiler. Sarıyer’in güzel insanları yine bizi yanıltmadı. Bu güzel işletmeden herkesin haberdar olmasını ve bu vesileyle kendilerine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.”

Pileki Pide'nin İşletmecisi Yakup Güngör Mutlu

AHİLİK RUHU DEVAM EDİYOR

Sosyolog Ali İsmail Doğan, böylesine bir ekonomik krizin içerisinde bir esnafın sahipsiz bir parayı böylesine koruyup sahibine ulaştırma çabasını şöyle değerlendirdi:

"Esnaflık kültürü bütün dünyada önemli bir kültürdür. Esnaf, kendi toplumunun çimentosudur. Ancak Ahilik Kültürü bunun daha üstünde ve ötesinde bir şey. Her ne kadar Ahilik Ocağı yüzyılı aşkın süredir kapatılmış olsa bile, Türkiye'deki esnaflık, usta-çırak ilişkisi temelleri üzerine kurulduğu için bu Ahilik ruhu halen devam ediyor. Ahilik Ocağından yetişen esnafın birinci ve hiç bir hal ve şartta vazgeçilmez kuralı, "hakk"tır. Hakkın korunması ve hakkın yedirilmemesidir. Bu temel üzerine yetişmiş bir sınıf yüzyıllarca varlığını korur. Çünkü insanlığın ortak mücadelesi hakça adilce paylaşımın olduğu bir dünya. Bu anlamda baktığımızda dünya, esnaflık kültürünün temelleri üzerinde duruyor diyebiliriz. Gazeteci meslektaşınızın Sarıyer'de Karedeniz kökenli esnafımızla yaşadığı, bu güzel geleneğin küçücük bir örneğidir."