Esmaül Hüsndan El Bari ismi; her şeyi muhtaç olduğu aza, tabiat ve surette en mükemmel ve en uygun şekilde yaratan anlamlarına gelen Allah'ın güzel isimlerinden biridir. Esmaül Hüsndan El Bari isminin çok zikredildiği zaman bir çok lütufa erileceği konusunda çeşitli rivayetler vardır. Sizler için Kuran-ı Kerimde El Bari ismi şerifinin geçtiği ayetleri derledik. Haberimize bakabilirsiniz.
El-Bârî (c.c.) esmasının manası : Her şeyi bir asıldan var eden, her şeyi muhtaç olduğu aza, tabiat ve surette en mükemmel ve en uygun şekilde yaratan, yokluktan varlığa çıkaran, yarattıklarını birbirinden çeşitli şekillerde ayırt eden demektir.
El-Bâri البارئ Yaratan
Fazilet ve faydaları : * Hiç ara vermeden 45796 kere ” Ya Bârî celle celâlühû ” diyen, akla gelebilecek her türlü sıkıntıdan kurtulur. Ruhen ve cismen selamete erer. Hayalinden bile geçirmediği İlahi lütuflara nail olur. * Her gün 214 kere ” Ya Bârî celle celâlühû ” zikrine devam edenler, bütün işlerinde başarılı olurlar, hasta ise şifa bulurlar * Çocuğu olmayan bir kadın, yedi gün oruç tutup iftar vaktinde ” Ya Bari, Yâ Musavvir, Ya Halık” isimlerini bir bardak suya 21 kere okuyup üfleyip ve o su ile orucunu açarsa Cenab-ı hak bu isimlerin hürmetine makbul bir çocuk ihsan eder.
Ya-Bari esmasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir sayısı : Ebced değeri ve zikir sayısı ; 213 Zikir günü ; Pazar Zikir saati ; Güneş (Sabah güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası.) Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir) : Sol sırt kemiği, sağ kol, Pankreas ve böbrek üstü bezi. Şeker hastalığı. Gezegeni : Pluto
İçinde El-Bari esması geçen Kur’an ayetleri : 1-) Azhab suresi 69 ayet يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ آذَوْا مُوسَى فَبَرَّأَهُ اللَّهُ مِمَّا قَالُوا وَكَانَ عِندَ اللَّهِ وَجِيهًا Okunuşu : Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tekûnû kellezîne âzev mûsâ fe berraehullâhu mimmâ kâlû, ve kâne indallâhi vecîhâ(vecîhen). Anlamı : Ey âmenû olanlar, Musa (A.S)’a eziyet edenler gibi olmayın! Ve Allah, onu (Musa (A.S)’ı), onların söyledikleri şeylerden berî kıldı (temize çıkardı). Ve o, Allah’ın katında vecihti (yüzü aktı, şerefliydi). 2-) Haşer suresi 24. ayet هُوَ اللَّهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ لَهُ الْأَسْمَاء الْحُسْنَى يُسَبِّحُ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ Okunuşu : Huvallâhul hâlikul bâriul musavviru lehul esmâul husnâ, yusebbihu lehu mâ fîs semâvâti vel ard(ardı) ve huvel azîzul hakîm(hakîmu). Anlamı : O Allah ki; Yaratan’dır, Bâri’dir (yokken var eden), Musavvir’dir (şekil verendir), güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nu tespih eder. Ve O; Azîz’dir (yücedir), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibidir). 3-) Bakara suresi 54. ayet وَإِذْ قَالَ مُوسَى لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ إِنَّكُمْ ظَلَمْتُمْ أَنفُسَكُمْ بِاتِّخَاذِكُمُ الْعِجْلَ فَتُوبُواْ إِلَى بَارِئِكُمْ فَاقْتُلُواْ أَنفُسَكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ عِندَ بَارِئِكُمْ فَتَابَ عَلَيْكُمْ إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ Okunuşu : Ve iz kâle mûsâ li kavmihî yâ kavmi innekum zalemtum enfusekum bittihâzikumul icle fe tûbû ilâ bâriikum faktulû enfusekum zâlikum hayrun lekum inde bâriikum fe tâbe aleykum innehu huvet tevvâbur rahîm(rahîmu). Anlamı : Ve Musa (a.s) kavmine: “Ey kavmim! Buzağıyı (ilâh) edinmenizle muhakkak ki siz, kendi nefslerinize zulmettiniz. Hemen Yaratıcınız’a tövbe edin. Artık nefslerinizi (birbirinizi) öldürün. bu, Yaratıcınız katında sizin için daha hayırlıdır.” demişti. Böylece O, tövbenizi kabul buyurdu.Muhakkak ki O, O tövbeleri kabul eden ve Rahîm olandır.