Eski Türkiye bağımlı, Yeni Türkiye ise bağımsız

Eski Türkiye, Yeni Türkiye tartışmaları sürüyor. Yeniden Büyük Türkiye ideali ile on yıldır verilen mücadeleyi alaşağı etmek isteyen yapılar, eski Türkiye'yi dayatırken, uyanan Anadolu çocukları daha fazla adalet, daha fazla eşitlik ve daha fazla özgürlük için direniyor. Bu direnişi gazetemize değerlendiren Araştırmacı Yazar Celal Kazdağlı, statükonun istediği Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkı anlattı.

EZGİ ÇELİK/ ANKARA

Yeni Türkiye tanımını Milat'a anlatan Araştırmacı Yazar Celal Kazdağlı, son yıllarda gerçekleştirilen ciddi atılımlar ile eski Türkiye'nin köhne yapısından arındığını, eski Türkiye sevdalılarının çeşitli kumpaslarla Yeni Türkiye yolculuğunu engellemek istediğini dile getirdi.

Gücünü milleten alan yeni Türkiye

Eski Türkiye'de millet iradesinden çok belli bir zümrenin söz sahibi olduğunu belirten Araştırmacı Yazar Celal Kazdağlı, Yeni Türkiye'nin ise gücünü milletten alarak yoluna devam ettiğini söyledi. Kazdağlı, "Eski Türkiye milletin hakkını, hukukunu, çıkarlarını koruyan değil, bir avuç zümrenin çıkarlarını koruyan anlayışın hakim olduğu bir yapıydı. Üniversite, yargı, siyaset, iş dünyası ve güvenlik güçleri aynı aygıt tarafından kontrol ediliyordu. Son dönemde devlet içerisinde kendi koruma alanını oluşturan bu yapılanmalar, açığa çıkarılarak çalışamaz hale getirildi. Bugün her ne kadar varlıklarını sürdürseler de kaybeden durumdalar. Bu yapılardan arınmış, kurtarılmış yeni döneme Yeni Türkiye deniliyor ve bu yolda hızlı adımlarla ilerleniyor. Siyaset, güvenlik güçleri, STK'lar yeni Türkiye'ye uygun hale getirildi. Ancak yargı ve medya alanında mücadele sürüyor" diye konuştu.

Bağımsız Yeni Türkiye

Kazdağlı, Eski Türkiye'nin bağımlı, Yeni Türkiye ise bağımsız devleti tanımladığını ifade ederek, "Eski Türkiye, batı düzeninin çıkarları doğrultusunda bölgede rol oynayan, onların söylediklerini yapan, kendi adına bir politikası ve bir hedefi olmayan Türkiye'dir" dedi. Kazdağlı, Yeni Türkiye'de ise, bölgesinde ABD'den bağımsızlaşmış, kendi yol haritasını çizen, kendi politikasını uygulamak için uyum planını hayata geçiren bir devlet yapısı oluştuğunu vurguladı.

Çözüm Süreci ve Yeni Anayasa

Çözüm Süreci ve Yeni Anayasa'nın Yeni Türkiye'nin inşa sürecinde yapı taşı olduğunu aktaran Kazdağlı, "Yeni Türkiye'ye karşı olanlar, içerde ve dışarıda kendi iktidarlarını koruyabilmek için derin bir çaba içerisindeler. Ancak milletten gücünü alan Yeni Türkiye yolculuğunu engelleyemezler" şeklinde konuştu. Kazdağlı, Yeni Türkiye'nin kurulan kumpaslara rağmen yoluna devam ettiğini sözlerine ekledi.

Millet barışa sahip çıkıyor

Barış sürecinin, savaştan nemalan yapılar tarafından her fırsatta hedef alındığını belirten Kazdağlı, "En başta Türk halkı olmak, milletimiz barışı istiyor. Siyasette sürecin gerçekleşmesi için önderlik yapıyor. Yeni Anayasa yeni bir toplumsal sözleşme olarak, çözüm süreci destekleyecektir. Çözüm süreci sona erip, Yeni anayasa hayata geçirildiğinde Yeni Türkiye inşası tamamlanmış olacak" dedi.